1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Hasankeyflilerin aramadığı haklar Hazine'ye devredilecek

Hasankeyflilerin aramadığı haklar Hazine'ye devredilecek

Yeni Hasankeyf yerleşim yerinde yapılmış veya yapılacak konut ve işyerlerinden daha az hak sahibi çıkması halinde, kalan yapılar Hazine'ye devredilecek.

Hasankeyflilerin aramadığı haklar Hazine'ye devredilecek

Enerji Günlüğü - Yeni Hasankeyf yerleşim yerinde yapılmış veya yapılacak olan konut ve işyerlerinden daha az hak sahibi çıkması halinde, kalan yapılar Hazine'ye devredilecek.

Ilısu Barajı ve HES Projesinin Yapımından Etkilenen Ailelerin Yeni Yerleşim Alanına Nakilleri, Hak Sahiplikleri ve Borçlandırılmalarına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Bakanlar Kurulu Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre, Yeni Hasankeyf yerleşim yerinde yapılmış veya yapılacak olan konut ve işyerlerinden daha az hak sahibi çıkması halinde, kalan yapılar Hazine'ye devredilecek.

Hak sahiplerince konut ve/veya işyeri bedellerinin tamamının peşin ödenmesi durumunda yüzde 20 ve yarısı peşin ödendiğinde yüzde 10 oranında indirim yapılacak. 

Daha önce kamulaştırma sahasında taşınmazı bulunan ailelerin tamamının yatırması gereken devlet eliyle iskan peşinat bedeli olan 1000 TL yeni düzenleme ile sadece başvuruda bulunan aileler tarafından DSİ bütçesine gelir kaydedilmek üzere DSİ'nin bildireceği hesaba yatırılacak. 

HAK SAHİPLİĞİ İÇİN 30 GÜNLÜK SÜRE

Hak sahibi olma şartlarının değiştirildiği yeni karar ile hak sahipliğinin tespiti için 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Hasankeyf ilçe merkezinde ikamet ettiklerini belgelendirebilenlerin bu kararın yayımı sonrasında yapılacak 15 günlük duyuru sonrası 15 gün dahil olmak üzere toplam 30 gün içinde başvuruda bulunmaları gerekiyor.

1 Nisan 2013 itibariyle işyeri sahibi olanlara yeni yerleşim yerinde uygun ve yeterli iş yeri olması halinde eski ve yeni yerlerdeki arsaların bedelleri hariç olmak üzere yeni iş yeri verilebilecek. Bu tarihten bu yana kira ile işyeri işletenlere de talep etmeleri halinde aynı koşullarda yen işyeri borçlandırılarak verilebilecek. 

BORÇLANDIRMA VE FİNANSMAN 

Hak sahibi aileler kendilerine verilecek konutlar için borçlandırmalarında arsa bedeli alınacak. Arsa bedeli için 2015 yılı için belirlenenen bedel esas alınacak. 2016 ve sonraki yıllar için bu bedel Yİ-ÜFE oranında arttırılarak konut ve işyeri şartlarındaki gibi borçlandırılacak. 

Kamu binalarına ait kamulaştırmalarda ilgili kurumlara ait yapılara ve yapıların sadece taban alanına karşılık DSİ tarafından bir bedel ödenmeyecek.

ILISU BARAJI MAĞRDURU HASANKEYİFLİLERİN KADERİ BELİRLENDİ

 

Önceki ve Sonraki Haberler