1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Hawrami: K. Irak’tan Türkiye’ye ilk gaz 2016-2017’de gelebilir

Hawrami: K. Irak’tan Türkiye’ye ilk gaz 2016-2017’de gelebilir

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgede gaz ithal eden önemli bir ülke konumundaki Türkiye'ye...

Hawrami: K. Irak’tan Türkiye’ye ilk gaz 2016-2017’de gelebilir

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, bölgede gaz ithal eden önemli bir ülke konumundaki Türkiye'ye 2016-2017'da ilk gaz ihracatını yapabileceklerini söyledi.

Ashti Hawrami, The Economist Avrupa Enerji Zirvesi'nde bir konuşma yaptı. Doğalgazda Türkiye'nin önemli bir tüketici olduğunun altını çizen Hawrami, Türkiye'nin bölgede gaz ithal eden önemli bir ülke olduğunu, 2016-2017'da Türkiye'ye ilk gaz ihracı yapılabileceğini, fazla gazın da bölgedeki diğer ülkelere boru hatları aracılığıyla aktarılabileceğini belirtti. 

ERBİL TÜRKİYE'NİN ORTAĞI OLABİLECEĞİNİ KANITLADI

Bölgenin çok hızlı bir geçiş ve dönüşüm içinde olduğunu belirten döneminde olduğunu dile getirerek, yerel ihtiyaçların karşılanması sonrasında fazla olan gazın ilk başta Türkiye'ye, sonra da uluslararası piyasalara ihraç edileceğini belirten Hawrami, "Bölgenin gerçeğini en çabuk kavrayan Türkiye oldu. Kuzey Irak Kürt Bölgesi bu kapsamda Türkiye'nin çok önemli bir ortağı olabileceğini kanıtlamıştır. İhraç olunan petrol ve doğalgaz herhangi bir kuruluşun etkisi altında değil. Iraklı olarak bizim görevimiz, bağımsız olarak petrol ve gazı büyüme amacıyla ihraç etmek.Irak'ın istikrar ve bütünlüğü çok önemli." dedi.

30 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM

Bağdat'taki seçimden sonra bölgede istikrar sağlanmasının önemine dikkati çeken Hawrami, ekonomik bağımsızlığın kazanılmasının önemli olduğunu, uluslararası petrol gaz şirketlerinin ülkeye 30 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını anlattı.

HAWRAMİ, TÜRK ÖZEL ŞİRKETLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU

Hawrami, "Yüzlerce belki de binlerce Türk şirketi, Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nde faaliyette. Bu yüzden Türkiye'nin herhangi bir şehrine gitmiş gibi oluyorsunuz. Enerji sektörüyle ilgili olarak bazı devlet kurumları var ve bunlar da faaliyetlerine başlıyor. Biz özel sektöre açığız, sonuçta itici güç olan ve ekonomiyi canlandıran özel sektördür. Komşu ülke İran'da bir çok şirketin çekildiğini görüyorsunuz. Umut ediyoruz bizim modelimize geçiş yaparlar. Türk şirketleri çok rekabetçi oluyor. Eğer siz orada değilseniz, lütfen bölgemize gelin" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler