1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Hayvan çiftlikleri enerjisini güneşten karşılayacak

Hayvan çiftlikleri enerjisini güneşten karşılayacak

Enerji Günlüğü - İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, üyelerinin maliyetlerini düşürmek için yeni bir proje hazırlıyor. Üreticinin...

Hayvan çiftlikleri enerjisini güneşten karşılayacak

Enerji Günlüğü - İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, üyelerinin maliyetlerini düşürmek için yeni bir proje hazırlıyor. Üreticinin belini büken enerji maliyetini azaltmak için hayvan çiftlikleri güneş enerjisiyle kendi elektriğini kendi üretecek. Güneş panelleri üretimi konusunda dünyanın sayılı firmalarından olan Avusturyalı Kioto firmasıyla görüşmeler yapan birlik, Küçük Menderes bölgesinde bir iki çiftlikte güneş panelleriyle elektrik üretimine öncülük ederek üreticilere örnek olacak. Proje için İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı'ndan da destek alınması hedefleniyor.

Birlik Başkanı Mehmet Çelikkaleli, Avusturyalı Kioto firmasını ziyaret ederek teknolojisini yakından incelediklerini belirterek, "1.5 metrekarelik, 20 kilo ağırlığında 4panel 1 kilowat elektrik üretiyor. Türkiye güneş cenneti bir ülke. Küçük Menderes bölgesinde örneğin Ödemiş'te, Beydağ'da, Kiraz'da müteşebbisler bularak örnek çiftlikler oluşturacağız. Üreticilerimiz görmeden bu işe girmez" dedi.

Üreticinin en önemli maliyet kalemlerini elektrik, mazot ve yem olarak sıralayan Çelikkaleli, "Ben de Ödemiş Kaymakçı'da yeni bir işletme yapıp güneş enerjisi sistemi kuracağım. İZKA desteklerinden faydalanmak için girişimde bulunacağım. Birliğimizin hedeflerinden biri üyelerimizin maliyetlerini düşürmek. Hayvan gübresinden elektrik üretiminin maliyeti çok yüksek. O yüzden hayvan gübrelerinin kimyasal gübre yerine kullanılmasını, tarlada kalan ürünlerin de hayvansal yem olarak değerlendirilmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler