1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Hayward: Kürt petrolü her an Türkiye’ye gelebilir!

Hayward: Kürt petrolü her an Türkiye’ye gelebilir!

Enerji Günlüğü - BP'nin eski CEO'su Tony Hayward, Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol ihracatı anlaşmasının önümüzdeki...

Hayward: Kürt petrolü her an Türkiye’ye gelebilir!

Enerji Günlüğü - BP'nin eski CEO'su Tony Hayward, Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında petrol ihracatı anlaşmasının önümüzdeki aylarda imzalanabileceğini söyledi.

Financial Times’a konuşan Hayward, Ankara ile Erbil arasında tam kapasite ihracat anlaşmasının onaylanmasının an meselesi olduğunu iddia etti. Genel Enerji de, Kürt yönetimiyle daha erken aşamalarda anlaşıp Irak’ın kuzeyinde petrol çıkaran diğer şirketler gibi, iki yönetim arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden sıkıntı yaşıyordu. Irak merkezi hükümeti, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin verdiği lisansların yasal olmadığını savunarak Kuzey Irak’taki şirketlerden öncelikle kendileriyle anlaşmalarını, aksi halde faaliyetlerini durdurmalarını istemişti. Geçtiğimiz eylül ayında bir ara yol bulunmuş, kısa bir dönem için ihracat, Kürt bölgesinde bulunan ama Bağdat'ın kontrolünde olan federal boru hattı sistemi üzerinden yapılmıştı. Kürt yönetimiyle Irak hükümetinin arası, Barzani’nin tankerlerle Türkiye'ye küçük çaplı petrol ihracatına izin vermesinin ardından yeniden bozulmuştu.

Tankerlerle yapılan ihracatın günde 5 bin varil civarında olduğunu söyleyen Tony Hayward, bunun ise Ankara ile Erbil hattı arasındaki ticaret açısından “sembolik bir miktar” olduğunu dile getirmişti. Türkiye sınırına günde 1 milyon varil petrol taşıyacak olan yeni bir boru hattı inşasında ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Hayward, boru hattının 2014 yılında faaliyete geçmesinin beklendiğini ifade etti.  Hayward, "Bazı şeyler bizim kontrolümüzde değil ama inanıyoruz ki yılın ilk yarısında ilginç bir gelişmeye şahit olacağız ve bu sayede 2014 yılında petrol ihracatı tamamen serbest hale gelecek" dedi. BP’nin eski CEO’su ayrıca, Genel Enerji'nin Kuzey Irak ve Kuzey Afrika'da petrol arayışlarını sürdüreceğini açıkladı.

Önceki ve Sonraki Haberler