1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES üretimi azalan Kırgızistan elektrik satın alacak

HES üretimi azalan Kırgızistan elektrik satın alacak

Kırgızistan, Toktogul HES’te üretimin azalması nedeniyle komşuları Türkmenistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan elektrik satın almak için görüşmelerde bulunuyor. 

HES üretimi azalan Kırgızistan elektrik satın alacak

Enerji Günlüğü - Kırgızistan, Toktogul HES’te üretimin azalması nedeniyle komşuları Türkmenistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan elektrik satın almak için görüşmelerde bulunuyor. 

Kırgızistan Ulusal Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aytmamat Nazarov Kırgız basınına yaptığı açıklamada, elektrik satın alımı için hâlihazırda Türkmenistan, Kazakistan ve Tacikistan ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Nazarov, “Kırgızistan komşu ülkelerden 1 milyar kilovat saate kadar ithalat yapmayı planlıyor, ancak her yöndeki tedarik maliyeti ve hacmi hakkında konuşmak için henüz çok erken” ifadesini kullandı. 

Kırgızistan’ın elektrik satın alma ihtiyacı kurulu güç bakımından ülkenin en büyük hidroelektrik santrali olan ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını sağlayan Toktogul HES’te üretimdeki azalmadan kaynaklandığı ifade edildi. Toktogul rezervuarında su seviyesinin bir yıl öncesine göre, bir milyar metreküp azaldığı kaydediliyor. Ayrıca Kırgızistan'da, elektrik tüketiminde yıllık yüzde 1,5-3 oranında bir artış olduğu ifade edildi.

Ülke elektriğinin yüzde 90’ı hidroelektrik santrallerinde üretiliyor. Toktogul rezervuarı Orta Asya’daki en büyük rezervuarlar arasında bulunuyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler