1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES yapımında izin bakanlıktan alınacak

HES yapımında izin bakanlıktan alınacak

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’lerin yapımı konusunda alınan orman izinlerinde artık sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın...

HES yapımında izin bakanlıktan alınacak

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’lerin yapımı konusunda alınan orman izinlerinde artık sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın izninin yeterli olacağını söyledi. Programda konuşan Eroğlu, HES’ler konusunda bürokrasi ile ilgili şikayetlerin olduğunu ve bunları önemli ölçüde azalttıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu hatırlatan Eroğlu, yılda 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldığını kaydederek, “Türkiye enerji kaynaklarını geliştirmezse, yenilenebilir enerjiyi devreye sokmazsa ilerleyen zamanda enerji konusunda büyük riskler ortaya çıkabilir” dedi. Enerjinin kapılarını 2003 yılında özel sektöre açtıklarına dikkat çeken Eroğlu, yarım kalan hidroelektrik santrallerini özel sektör eliyle tamamladıklarını belirterek, özel sektör eliyle 26 kilowatt saat olan kullanılabilir enerjinin 71 kilowatt saate çıkarıldığını bildirdi. Bakan Eroğlu, özel sektörün HES’lere büyük bir dinamizm kattığını dile getirerek, “2014 yılında devletin yaptığı HES’lerle özel sektörün yaptığı HES’ler birleşecek ondan sonra özel sektör daha öne geçecek” diye konuştu.

Eroğlu, HES’lerin önemine değinerek, Türkiye’nin büyümesine yüzde 1-1,5 katkı yaptığını söyledi. denetim eksikliğinden bahseden Eroğlu, yargının denetim kararını iptal ettiğini dile getirerek, “Biz Bakanlığımızın bir teklifi var. Önümüzdeki haftalarda bu kanunda denetimi daha ciddi şekilde yapacağız” şeklinde konuştu.

ORMAN İZİNLERİ SADECE BAKANLIKTAN ALINACAK

16 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Genelgesi’ne göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait malların, taşınmazların satışı, kiralanması gibi üzerinde yapılacak her türlü tasarrufta Başbakanlık’tan izin alınması gerekiyor. Eroğlu, HES’lerin yapımı konusunda alınan orman izinlerinde değişikliğe gidildiğini bildirerek, orman izinlerinde artık sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın izninin yeterli olacağını söyledi. Eroğlu, “Dün akşam yaklaşık 350 tane izni imzaladık. Bu izinlerin gecikmemesi lazım. Biz bu tür izinleri vereceğiz. HES’le ilişkin izin konusunda çok hassas davranıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler