1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. HES`lere `3E` formülü

HES`lere `3E` formülü

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidro Elektrik Santralleri(HES)konusunda halkı yeterince aydınlatamadıklarını belirterek,...

HES`lere `3E` formülü

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidro Elektrik Santralleri(HES)konusunda halkı yeterince aydınlatamadıklarını belirterek, '3E' formülüyle orta yol bulduklarını açıkladı.  Bakan Eroğlu, Hidro Elektrik Santralleri (HES) konusunda halkı yeterince aydınlatmadıklarını belirterek, “Hata bizim, vatandaşa faydalarını yeterince anlatamadık. Ama artık HES’lerde bir orta yol bulduk; artık '3E''ye dikkat ediyoruz” dedi.  Hürriyet’in haberine göre, HES’lere karşı çıkanların, rakip şirketler olduğunu öne süren Eroğlu, termik santral yapan ve işleten şirketlerin HES’lere karşı direnen derneklere destek verdiğini iddia etti. Buna ilişkin belgelerin olduğunu anlatan Eroğlu, “HES’lerde orta yol bulunması için büyük bir çalışma yapıyoruz. HES’ler istihdamın yanı sıra ucuz ve temiz elektrik sağlıyor. Biz vatandaşlarımızın bunu anlayacağını düşünmüştük. Burada bir eksiğimiz oldu. Vatandaşa HES’leri anlatmamız gerekiyordu. Yabancılar, termik santrallere yatırım yapanlar, HES’lerle ilgili eylem düzenleyen dernekleri destekliyor. Çünkü Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarına sahip olmasını istemiyorlar. HES’lerde az da olsa yanlışlıklar yapıldı. Onlara da ceza kesiyoruz, ruhsatını iptal ediyoruz” dedi.

Bakan Eroğlu, bakanlık olarak HES havzaları ile ilgili çevre düzenleme projelerinin hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayarak, "İğdere’de de böyle bir çalışma başlayacak. Artık yatırımlarda 3E’ye dikkat ediyoruz; estetik, emniyet, ekonomi. İktidara ilk geldiğimizde yatırım bütçesi az olduğu için öncelik ekonomik olmasıydı. Şimdi böyle bir sıkıntı kalmadı, bu nedenle önce estetiğe bakıyoruz” dedi.

HES ÖNLEMLERİ

Bakan Eroğlu, HES’ler yapılırken çıkan toprakların artık rastgele çevreye atılmadığını, yol yapımında kullanıldığını belirterek, böylece yol yapımı için taş ocakları açmaya, başka bir yeri tahrip etmeye gerek kalmadığını vurguladı. Derelere su bırakılması için de barajlara ölçüm cihazları koydurduklarını belirten Eroğlu, "Dereler susuz kalmayacak. HES’i yapan bir ağaç keserse, 5 ağaç dikmek zorunda olacak. Balık geçitleri koyuyoruz, balıklandırma yapılıyor" dedi. Şu ana kadar HES’ler için 1500 başvuru yapıldığını açıklayan Eroğlu, 350’sinin faaliyete geçtiğini belirterek, Türkiye'nin henüz, potansiyelinin yüzde 40’nı kullandığını söyledi:"Oysa ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri su kaynaklarının yüzde 85-90’ını kullanacak tesisleri yapmış. HES’lerden elde edilen elektrik, Türkiye’nin ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Biz tüm potansiyelimizi kullanırsak, yine aynı oranda kalacak. Çünkü, Türkiye’nin elektrik ihtiyacı artıyor."

Önceki ve Sonraki Haberler