1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Hindistan Kazak petrolüne yöneldi

Hindistan Kazak petrolüne yöneldi

Enerji Günlüğü – Hint petrol keşif şirketi ONGC, Amerikan enerji şirketi Conoco Phillips’in Kazakistan’ın Kaşagan petrol yatağındaki yüzde 8.4...

Hindistan Kazak petrolüne yöneldi

Enerji Günlüğü – Hint petrol keşif şirketi ONGC, Amerikan enerji şirketi Conoco Phillips’in Kazakistan’ın Kaşagan petrol yatağındaki yüzde 8.4 hissesini satın alacağını açıkladı.
5 milyar dolar değerindeki bu hisseler, kamu işletmesi ONGC’nin en büyük yurtdışı yatırımı olacak. Ancak uzmanlar orta Asya’daki bu petrol yatağında gecikme ve artan maliyetin sorun teşkil edebileceğini düşünüyor. ONGC Hindistan’ın hızla büyüyen ekonomisinin enerji ihtiyacını karşılamak için petrol üretimini artırmayı amaçlıyor.
Hazar Denizi kıyısındaki Kaşagan, 1968′den bu yana keşfedilen en büyük petrol yatağı. Uzmanlar 30 milyar varil petrol rezervine sahip olan bu bölgede 8-12 milyar varil petrol çıkarılabileceğini düşünüyor. ONGC, Kaşagan’daki yatırımı sayesinde gelecek 25 yıl boyunca günlük petrol üretimine 20 bin varil katacağını ve bu yatırımın “Hindistan’ın enerji güvenliğine katkı bakımından stratejik önem taşıdığını” açıkladı. Kaşagan petrol havzasında 2013′te üretime geçilmesi planlanıyor. Uzmanlar sekiz yıl gecikmeli başlayacak olan üretim nedeniyle masrafların iki katına tırmanarak 46 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
Texas merkezli Conoco Phillips borçlarını azaltma çabasıyla tali yatırımlarında kesintiye gidiyor. Şirket, 30 Eylül itibariyle Kaşagan’daki hisselerinin 5,5 milyar dolar değerinde olduğunu açıkladı. Uzmanlar, satış fiyatının beklenenden fazla gerçekleşmesinin Conoco Phillips için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Satışın kesinleşmesi için hükümetin onay vermesi ve Kaşagan’da hisse sahibi olan diğer yatırımcıların ConocoPhillips’in hisselerini kendilerinin satın alma niyetlerinin olmadığını açıklaması gerekiyor. Kaşagan petrol havzası, Kazak kamu şirketi Kaz Munai Gas ile Exxon Mobil, Royal Dutch Shell ve Total’in de aralarında bulunduğu altı uluslararası petrol şirketi tarafından ortak işletiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler