1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Hindistan Rus petrolünü ilk kez Yuan ile ödedi

Hindistan Rus petrolünü ilk kez Yuan ile ödedi

Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatının ödemelerdeki sorun ve azalan iskonto nedeniyle düşebileceği kaydedildi. 

Hindistan Rus petrolünü ilk kez Yuan ile ödedi

Enerji Günlüğü - Hindistan, Rusya’ya bazı petrol ödemelerini ilk kez Çin para birimi Yuan ile yaptı. 

Hindistan ticaret yetkilisi, Rusya’ya bazı petrol ödemelerinin Çin para birimi Yuan ile yapıldığını açıkladı. Konuya yakın kaynaklar da, özel bir rafineri de dahil olmak üzere bazı Hintli rafinerilerin, tedarikçilerden gelen talepler üzerine Rus petrol ithalatının bir kısmını Çin para birimi Yuan üzerinden ödediklerini kaydettiler. 

Hintli rafineriler, Rus petrolünün çoğunu dolar olarak ödüyor, ancak G7'nin varil başına 60 dolarlık tavan fiyatının üzerinde fiyatlandırılan bazı kargolar, ABD incelemesinden kaçınmak için dolar dışı para birimiyle ödeniyor.

HAZİRAN'DA RUS PETROLÜ İTHALATI REKOR KIRDI

Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı 2023 yılı Haziran ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ancak ithalatta artış 2022 Ekim ayından bu yana görülen en yavaş hızla gerçekleşti. Hindistan, Haziran ayında Rusya'dan günlük ortalama 2 milyon varil petrol ithal etti. Rusya'nın Hindistan'ın petrol ithalatı içinde payı yüzde 42'ye ulaştı. 

HİNDİSTAN’IN RUS PETROLÜ ALIMI AZALABİLİR

Öte yandan altyapı ve siyasi kısıtlamaların yanı sıra Rus petrol akışlarındaki sınırlamalar nedeniyle Hindistan'ın Rus petrolü ithalatının yılın geri kalanında azalabileceği kaydediliyor. Ayrıca, ödemelerdeki sorun ve azalan iskontonun da azalışa neden olacağı tahmin ediliyor. 

IRAK’TAN DAHA İNDİRİMLİ PETROL ÖNERİSİ

Tüm bunların yanında Rus petrolüne rakip olarak Irak petrolü ufukta görüldü. Irak, daha fazla iskonto ile Hindistan’a daha fazla petrol satmayı önerdiği kaydedildi. Hindistan’ın ise Irak’tan kredi süresini mevcut 60 günden 90 güne çıkarmak gibi daha iyi ödeme koşullarını değerlendirmesini istediği belirtiliyor.

Rusya’nın deniz yolu ile petrol ürünleri ihracatı Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış kaydetti. Bununla birlikte Rusya Ağustos ayında deniz ve boru hatlarıyla taşınan petrol ithalatında günlük 500 bin varillik kısıntıya gitmeye hazırlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler