1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Hindistan’dan elektrikli araçları yaygınlaştıracak adım

Hindistan’dan elektrikli araçları yaygınlaştıracak adım

Ulaşımda elektrikli araç kullanımını arttırarak petrole olan bağımlılığını azaltmak isteyen Hindistan, gelişmiş batarya üretimi için 4,6 milyar dolar teşvik vermeyi planlıyor. 

Hindistan’dan elektrikli araçları yaygınlaştıracak adım

Enerji Günlüğü - Ulaşımda elektrikli araç kullanımını arttırarak petrole olan bağımlılığını azaltmak isteyen Hindistan, gelişmiş batarya üretimi için 4,6 milyar dolar teşvik vermeyi planlıyor. 

Hindistan, elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştırmak ve petrole olan bağımlılığı azaltmak amacıyla gelişmiş batarya üretim tesisleri kuran şirketlere toplamda 4,6 milyar dolarlık teşvik vermeyi planlıyor. 

Plan kapsamında önümüzdeki yıl 122 milyon dolar değerinde nakit ve altyapı teşvikleriyle başlanacak ve teşvik miktarı her yıl arttırılarak 2030'a kadar toplamda 4,6 milyar dolarlık teşvik verilecek.

PETROL FATURASI ON YILDA 40 MİLYAR DOLAR DÜŞEBİLİR

Başbakan Narendra Modi'nin başkanı olduğu düşünce kuruluşu NITI Aayog tarafından hazırlanan plan, elektrikli araçlar yaygınlaştığı takdirde Hindistan’ın petrol ithalatı faturasının 2030 yılına kadar 40 milyar dolar civarı düşebileceğini öngörüyor.

BATARYALARIN YERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLECEK

Hindistan, elektrikli araçlarda kullanılan bataryalara şu anda %5 ithalat vergisi uyguluyor. Hükümet 2022’ye kadar bu oranı sabit tutmayı, 2022’den sonra ise %15’e çıkarıp yerli üretimi teşvik etmeyi planlıyor. 

Ülkedeki batarya pazarı şu anda yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğünde. Teşvik planlarının gerçekleştirilmesi halinde bu rakamın on yıl içinde 14 milyar doların üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Diğer yandan sektördeki şirketler için devlet sübvansiyonlarının desteğiyle üretim tesisleri kurmanın önümüzdeki beş yıldaki toplam maliyetinin 6 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da geçtiğimiz yıl satılan 1,7 milyon aracın yalnızca 3.400’ü elektrikliydi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler