1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Hindistan`dan Kazaklara TAPI teklifi

Hindistan`dan Kazaklara TAPI teklifi

Enerji Günlüğü - Hindistan hükümeti, Kazakistan’a yeni enerji hattı teklifinde bulundu. Hindistan basınında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz günlerde...

Hindistan`dan Kazaklara TAPI teklifi

Enerji Günlüğü - Hindistan hükümeti, Kazakistan’a yeni enerji hattı teklifinde bulundu. Hindistan basınında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz günlerde Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov Hindistan’ı ziyaret etti. Kazak bakan, Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Hurşid ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Kazakistan’a enerji boru hattı teklifi sunuldu. Proje üzerinde henüz bir çalışma başlatılmazken, konunun gelecek dönemde yapılacak ikili görüşmelerde tekrar ele alınması kararlaştırıldı.

Yeni hattın bin 500 kilometre uzunluğunda olacağı ve Kazakistan’ın İpek Yolu üzerinde bulunan ve bugün petrol rafineleri ile ünlü olan Çimkent’ten başlayacağı belirtildi. Yeni projenin Kazakistan’dan sonra Özbekistan üzerinden Hindistan’a kadar ulaştırılması hedefleniyor. Hindistan, Orta Asya enerji kaynaklarına ulaşmanın yollarını hızlandırma gayreti içerisine girdi. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattına ortak olan Hindistan yönetimi, daha sonra Rusya’nın da dahil edilmesi beklenen yeni projeyle Orta Asya’nın diğer ülkeleri Kazakistan ve Özbekistan enerjisine de talip olmak istiyor. Kazak petrolünün yeni hatla Hindistan’a ulaştırılması da önümüzdeki dönemin en önemli konularının birini teşkil edecek. Kazakistan’ın Kaşagan petrol yatağı ile de ilgilenen Hindistan, bu bölgede faaliyet gösteren Amerikan şirketinin hisselerini satın alarak 5-6 milyar dolarlık yatırım yapmak istiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler