1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Hindistan'ın kömür stokları eriyor

Hindistan'ın kömür stokları eriyor

Hindistan'ın 135 kömür yakıtlı elektrik santralinin yarısından fazlasının üç günden az kömür stoğu kaldı.

Hindistan'ın kömür stokları eriyor

Enerji Günlüğü - Hindistan'ın 135 kömür yakıtlı elektrik santralinin yarısından fazlasının üç günden az kömür stoğu kaldı.

Dünya genelinde artan kömür fiyatları Hindistan’daki elektrik santrallerinde stokların erimesine neden oldu. Enerji bileşiminde kömürün payı yüzde 57 olan Hindistan’da bulunan 135 kömür yakıtlı elektrik santralinin yarısından fazlasının üç günden az kömür stoğu kaldı. Merkezi Elektrik Kurumu (CEA) verilerine göre, 29 Eylül 2021 tarihi itibariyle 16 kömür santralinin hiç kömür stoğu kalmazken, santrallerin yüzde 80’inden fazlasının bir haftadan daha az kömür stokları kaldı.

Hindistan’ın en büyük kömür sağlayıcılarından olan Endonezya’dan ithal edilen kömürün fiyatı Mart ayında ton başına 60 dolar iken Eylül ayında 200 dolara çıktı.

ENERJİ BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Hindistan Enerji Bakanlığı, enerji santrallerinin kömür sıkıntılarını çözmek için harekete geçti. Enerji Bakanlığı, şu ana kadar kendi kullanımları için kömür üreten madenlerin bu üretimlerinin yarısını serbest piyasada satmalarına imkan verme kararı aldı. 

Enerji Bakanlığı ayrıca, doğal gaz temelli bir ekonomiye geçiş için serbest gaz piyasasını destekleyecek. Bakanlık, serbest gaz piyasasına geçilmesi ile önümüzdeki yıllarda gaz sektörüne 100 milyar yatırım yapılacağını tahmin ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler