1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Hırvatistan`ın ilk jeotermal santrali Türkler`den

Hırvatistan`ın ilk jeotermal santrali Türkler`den

Enerji Günlüğü - Hırvatistan'da açılan ihaleyi kazanan Türk şirketi MB Holding, bu ülkenin ilk jeotermal elektrik santralini (JES) kuracak.Yaklaşık 50...

Hırvatistan`ın ilk jeotermal santrali Türkler`den

Enerji Günlüğü - Hırvatistan'da açılan ihaleyi kazanan Türk şirketi MB Holding, bu ülkenin ilk jeotermal elektrik santralini (JES) kuracak.

Yaklaşık 50 yıldır İnşaat, Enerji, Medikal Tekstil, Perlit, Seracılık ve Turizm konularında faaliyet gösteren MB Holding, ülke sınırları dışında da faaliyet gösterecek. MB Holding'ten yapılan açıklamaya göre Türkiye'de ilk özel jeotermal enerji santralini de kuran MB Holding, Avrupa Birliği'nin en yeni üyesi olan Hırvatistan’ın ilk jeotermal santralini kuracak.

MB Holding, Hırvatistan’ın ilk jeotermal santrali için Ocak ayında yapılan ihaleyi kazanarak, bu ülkenin tamamında jeotermal kaynak arama ve ardından da elektrik üretim santrali kurma hakkını elde etti.

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, jeotermal enerji konusunda birçok ilke imza atarak, teknoloji ve yeniliklere önderlik ettiklerini ve jeotermal enerji kaynaklarının gelişimi için öncü rol oynadıklarını belirtti.

Artan elektrik enerjisi talebini; alternatif, çevre dostu, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynakla karşıladıklarını kaydeden Balat, "Jeotermal enerji baz enerji olduğundan oldukça kıymetli bir enerji kaynağı. Mesela bir kuyudan petrol çekersiniz bir müddet sonra o kuyudaki potansiyeli biterse kuyu kapanır. Ya da kömür enerjisinde kömür havzası bitebilir. Ama jeotermal enerji dikkatli bir şekilde re-enjekte edilirse yenilenebilirlik vasfını asla kaybetmez" dedi.

Geçmişte Türkiye’yi jeotermal enerji ile tanıştırdıklarını kaydeden Muharrem Balat, MB Holding olarak şimdi de Hırvatistan’ı bu önemli enerji kaynağı ile tanıştıracaklarını ifade etti. Balat şunları söyledi:

"Jeotermal enerji yatırımına başlarken bu kaynağın torundan toruna kalacağını yani gelecek nesillere temiz bir enerji kaynağıyla birlikte temiz bir doğa bırakacağımızı söylemiştik. Şimdi yurtdışına açılarak diyorum ki tüm dünyaya doğa dostu bir iz bırakmak derdindeyiz. Jeotermal enerjiyi çıkarmakla kalmıyor bu pırlanta kaynağı korumak içinde elimizden geleni yapıyoruz."

Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı olan Muharrem Balat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan Hırvatistan, yenilenebilir kaynakları genişletme açısından geniş bir potansiyele sahip bir ülke. Çevreyi ve insan sağlığını korumak, bireylerde çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek bizim için oldukça önemli bir konu. Ve şuan uluslararası arenada bunu gerçekleştirmek mutluluk verici. Kurulacak olan santrallerimizde en yüksek teknoloji donanımı seçilerek, Hırvatistan’a hizmet verecektir."

"JEOTERMAL İNSANLIĞA FAYDALI"

Jeotermal yatırımlarıyla sadece elektrik üretmeyip, toplumsal anlamda da katkılar sunduklarını aktaran Muharrem Balat, jeotermal santralleri sayesinde karbondioksit emisyonunu da döviz giderlerini de düşürdüklerini vurguladı. Şu anda en önemli kaynak olan insan kaynağına yatırım yaptıklarının altını çizen Balat sözlerini "Hem santrallerde hem de entegre sahalarda bir çok kişiye istihdam sağlıyoruz. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun jeotermal insanlığa fayda sağlıyor" diye tamamladı.

YENİLENEBİLİR PAYI HEDEFİ %35

MB Holding'in jeotermal ihalesini kazandığı Hırvatistan, 2020 yılı itibariyle ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin yüzde 35’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler