1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Hoffman: TANAP`la AB`ye ulaşacak Azeri gazı fiyatları düşürecek

Hoffman: TANAP`la AB`ye ulaşacak Azeri gazı fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Dış İlişkiler Direktörü Michael Hoffmann, TANAP projesiyle Türkiye'nin enerji köprüsü konumunu güçlendirdiğini...

Hoffman: TANAP`la AB`ye ulaşacak Azeri gazı fiyatları düşürecek

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) Dış İlişkiler Direktörü Michael Hoffmann, TANAP projesiyle Türkiye'nin enerji köprüsü konumunu güçlendirdiğini belirterek, bu hatla Avrupa'ya ulaşacak Şahdeniz II gazının, rekabeti artırıp fiyatları düşüreceğini söyledi.  

Michael Hoffmann, Hazar Strateji Enstitüsü’nün (HASEN) davetlisi olarak İstanbul’a geldi. Merkezin akademik birimiyle bir araya gelerek proje ve enerji sektörüyle ilgilison gelişmeleri değerlendiren Hoffman, Caspian TV’ye bir röportaj verdi. Daha sonra The Economist dergisinin İstanbul’da düzenlediği The European EnergySummit'e de konuşmacı olarak katılan Hoffmann, Avrupa’nın enerji arz güvenliği için boru hattı projelerinin bir an önce bitirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"Batıya gelen gaz kaynaklarının ne kadarı Türkiye’de kalacak ve ne kadarı batıya ulaşacak bu önemli, çünkü Türkiye de enerji istiyor" diyen Hoffman, İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya naklinin mümkün olduğunu anlattı. Hoffman, "Bunun için üç farklı yol var. Bunlar LNG, doğalgazı elektriğe dönüştürüp elektrik olarak iletmek ve Güney Gaz Koridoru. Bunlar içinde İsrail gazının Avrupa’ya naklinde en fizibl olanı güney gaz koridoru aracılığıyla Türkiye üzerinden naklidir" diye konuştu.

TÜRKİYE TANAP'LA ENERJİ KÖPRÜSÜ

Hazar gazını Avrupa piyasalarına ulaştıracak TAP projesindeki son durumu ve projenin Avrupa’daki tüketici ülkelerle üretici ülkelere sağladığı katkıları da değerlendiren Hoffmann, Türkiye’nin bu proje ile enerji köprüsü konumunu güçlendirdiğinin altını çizdi. Haziran 2013'te TANAP'la taşınacak Azeri gazını Avrupa'ya iletecek proje olarak TAP'ın seçildiğini hatırlatan Hoffman, projenin belirlendiği şekilde takvime uygun olarak devam ettiğini anlattı. Hoffmann, Kasım ayında TAP projesinin hissedarları tarafından nihai yatırım kararının alınacağını söyledi.

ŞAHDENİZ II, GAZI UCUZLATACAK

Hoffmann şunları söyledi: "TAP’ın önemliavantajları var. Şahdeniz konsorsiyumu tarafından 8 kritere göre proje seçildi. Projenin kapasitesi ilerleyen yıllarda 20 milyar metreküp/yıl seviyesineçıkacak. Güney gaz koridoru Avrupa için enerjide kaynak çeşitliği, enerji arzgüvenliği ve daha ucuza gaz tedarik imkânlarını sağlayacak. TAP aracılığıyla Şahdeniz gazının Avrupalı tüketicilere ulaşmasının önemli faydaları olacak. Gaz piyasasında rekabet artacak, fiyatlarda düşüş gerçekleşecek."

TAP’ın inşaatının 2015 yılında planlandığı gibi başlayacağını anlatan Hoffman, hattan ilk gaz akışının ise 2019 yılında başlamasının planlandığını yineledi.

Önceki ve Sonraki Haberler