1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Hollandalı şirketler rüzgar elektriğiyle hidrojen üretecekler

Hollandalı şirketler rüzgar elektriğiyle hidrojen üretecekler

Hollandalı şirketleri Shell, Gasunie ve Groningen Seaports, Hollanda sularında kuracakları 10 GW’lık rüzgar santrallerinin elektriği ile hidrojen üretimi yapacaklar. 

Hollandalı şirketler rüzgar elektriğiyle hidrojen üretecekler

Enerji Günlüğü - Hollandalı şirketleri Shell, Gasunie ve Groningen Seaports, Hollanda sularında kuracakları 10 GW’lık rüzgar santrallerinin elektriği ile hidrojen üretimi yapacaklar. 

Hollanda yeşil hidrojen ekonomiye geçişte öncü bir rol oynamak için kolları sıvadı. Royal Dutch Shell Plc, gas şebeke operatörü Gasunie ve liman işletmecisi Groningen Seaports, Hollanda’nın Kuzey’inde bir yenilenebilir hidrojen projesi için işbirliği yapacaklar. Shell tarafından açıklanan plana göre, NortH2 projesinde fizibilite çalışmaları bu yıl başlayacak. 

YILDA 800 BİN TON YEŞİL HİDROJEN ÜRETİLECEK

Proje ile Hollanda’nın Kuzey Denizi'ndeki sularında 10 GW açık deniz rüzgar türbininden üretilen elektrik ile 2040'a kadar yıllık 800.000 ton yeşil hidrojen üretimi hedefleniyor. 2030'a kadar 3 GW ile 4 GW arasında bir açık deniz rüzgar kompleksinin kurulması planlanırken, kapasite daha fazla türbin eklenerek 2040'a kadar 10 GW'a kadar genişletilebilecek.

Elektrolizör ünitesi, kuzey kıyılarında Eemshaven kasabasında olacak. İlk üretim ise ilk tamamlanmış rüzgar santrallerinin ürettikleri elektrik kullanılarak 2027'de başlayacak. Shell, açık deniz elektrolizi kullanma olasılığının da araştırıldığını belirtti.

Gasunie’nin mevcut doğal gaz altyapısı hidrojeni depolamak ve dağıtmak için kullanılacak. NortH2 ortakları, projenin ilk uygulanma aşamalarında Hollanda ve Avrupa tarafından teşvik edilmesini bekliyorlar. 

Önceki ve Sonraki Haberler