1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. HSBC’den petrol ve gaz kredilerinde emisyon kararı

HSBC’den petrol ve gaz kredilerinde emisyon kararı

HSBC, enerji sektöründen kaynaklanan karbon yoğunluğunu %75 oranında azaltmayı planlıyor.

HSBC’den petrol ve gaz kredilerinde emisyon kararı

Enerji Günlüğü - HSBC, petrol ve gaz için mutlak emisyon kesintisini hedefliyor. Banka bu sektörlere verdiği kredilerde emisyon oranını 2030’a kadar yüzde 34 azaltacak.

Birleşik Krallık merkezli HSBC, 2030 yılına kadar iki karbon yoğun sektörde – petrol ve gaz ve elektrik ve kamu hizmetleri – finanse edilen emisyonları azaltmaya yönelik hedefleri açıkladı. 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi kapsamında Banka, petrol ve gaz müşterilerine verdiği kredilerle ilgili emisyonları 2030 yılına kadar %34 oranında azaltmayı hedeflediğini açıkladı. Banka ayrıca elektrik ve kamu hizmetleri portföyleri için emisyon yoğunluğunda yüzde 75'lik bir azalma hedefliyor. Ancak bankanın hedefleri, 2021 Yıllık Raporu’nda raporlanmasına rağmen sermaye piyasası faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları kapsamıyor. 

HSBC, Aralık ayında termal kömür faz-çıkışı politikasını yayınlamıştı.

HEDEF BOŞLUKLARLA DOLU

Sorumlu Yatırım'ı destekleyen kayıtlı bir yardım kuruluşu ShareAction tarafından hazırlanan bir rapora göre, HSBC Avrupa bankaları arasında fosil yakıtlara en fazla finansman sağlayan banka olmuştu. ShareAction, HSBC’nin emisyon hedeflerinin boşluklarla dolu olduğunu açıkladı. Hedeflerin sermaye piyasası faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları kapsamadığına dikkat çeken ShareAction, HSBC'nin üst düzey petrol ve gaz şirketlerine sağladığı finansmanın yüzde 60'ının sermaye piyasası aracısı şeklinde olduğunu tespit ettiğinden, bunu endişe verici buluyor. 

Ayrıca, bankanın sendikasyon kredilerinin dağıtımını sermaye piyasası faaliyetleri olarak kategorize etmek ve böylece daha fazla finansal faaliyeti iklim hedeflerinden muaf tutmak gibi tartışmalı bir seçim yaptığına vurgu yapıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler