1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Alparslan Bayraktar: Gabar sahasındaki üretim 40 bin varile ulaştı

Alparslan Bayraktar: Gabar sahasındaki üretim 40 bin varile ulaştı

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı’nda üretilen petrolün günlük 40 bin varile ulaştığını bildirdi.

Alparslan Bayraktar: Gabar sahasındaki üretim 40 bin varile ulaştı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı’nda üretilen petrolün Türkiye’de üretilen en kaliteli petrol olduğunu ve günlük üretimin 40 bin varile ulaştığını bildirdi.

Petrol üretim faaliyetlerini yerinde incelemek üzere Şırnak iline giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı’nda üretilen petrol hakkında açıklamalar yaptı. Gabar’daki sahanın tek sahada günlük en fazla petrol üreten saha olduğunu kaydeden Bakan Bayraktar, Gabar petrolünün günde 40 bin varile ulaştığını ve Türkiye’de üretilen en kaliteli petrol olduğunu bildirdi. 

Alparslan Bayraktar, “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde önemli bir gün” diyerek petrol üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı ve “Şırnak, açık ara Türkiye'nin artık net bir şekilde petrol şehridir, petrol başkentidir” dedi. 

40 BİN VARİL YÜKSEK KALİTELİ PETROL

Bakan Bayraktar açıklamasında şunları söyledi, “Bugün bizim için müstesna bir gün. Hem Ramazan Bayramı'nı idrak ediyoruz. Ama aynı zamanda bugün Cumhuriyet tarihinin bir rekoruyla buradayız. Allah'a hamdolsun bugün itibariyle 40 bin varil günlük üretime burada geçmiş bulunuyoruz. Bu, Türkiye'de en kaliteli petrolü ürettiğimiz ve en çok petrolü ürettiğimiz gün olarak açıkçası tarihe geçen bir gün”. 

GÜNLÜK 100 B İN VARİL SINIRI AŞILDI

Gabar’daki üretimle birlikte ulusal üretim miktarının 100 bin varili aştığını belirten Bayraktar, “Bugün itibariyle Türkiye'de üretimimiz 100 bin varili toplamda geçmiş oldu. Şırnak açık ara Türkiye'nin artık net bir şekilde petrol şehridir, petrol başkentidir. İnşallah daha gidecek yolumuz var. Yılbaşı gecesi buraya geldiğimizde demiştik ki, 2024 sonu hedefimiz günde 100 bin varile günde çıkabilmek. Bunun için de gece gündüz çalışıyoruz. Şu anda 33 kuyuda bu üretimi gerçekleştirdik. Kuyu başı ortalama üretimimiz bin 200 varili geçmiş durumda. Dolayısıyla inşallah biz, hedefimiz olan 95 kuyuya geldiğimizde yıl sonunda bu rakamlara ulaşmış olacağız” ifadelerini kullandı.  

2024 yılı içinde Hakkari ve Van illerinde de yeni petrol arama kuyuları açılacağını bildiren Bakan Bayraktar, buralarda gerçekleşecek keşiflerle üretim rakamlarının daha da artmasını umduklarını kaydetti. 

35 KM’LİK BORU HATTI CEYHAN VE DÖRTYOL’A ULAŞACAK

Çıkarılan ham petrolün şimdilik 200’den fazla tankerle taşındığını kaydeden Alparslan Bayraktar, “Şu anda yapımı devam eden yaklaşık yüzde 50'sini bitirdiğimiz, 35 kilometrelik ham petrol boru hattıyla da inşallah bu petrolü BOTAŞ'ın İdil İstasyonuna götüreceğiz ve oradan da Ceyhan'a, Dörtyol'a kadar inşallah ulaştıracağız” dedi.  

Gabar sahasında çalışmaların 13 Eylül 2021 tarihinde başladığını hatırlatan Bakan Bayraktar, toplamda 10 milyon varillik petrol üretimi yapıldığını bildirdi. Halen 3 bine yakın insanın bölgedeki petrol üretimi faaliyetlerinde çalıştığını söyleyen Bakan, bölgedeki üretim faaliyetleri arttıkça Şırnak'ta istihdam açısından da önemli katkılar olacağını kaydetti. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GABAR BU İŞİN MÜHENDİSİ OLACAK

Bakan Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak bölgedeki izlenimleri hakkında bilgi verdi. Bunun üzerine bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşılan seviye için şahsı, ailesi ve milleti adına emeği geçen herkesi tebrik etti ve şunları kaydetti, “Günlük 100 bin varil hedefine inanıyorum ki en kısa zamanda ulaşacaksınız. Çünkü sizin idealleriniz var ve bu ideallerden şu ana kadar hiç taviz vermediniz ve her geçen gün de bu hedefe doğru yürüdünüz, yürüyorsunuz. İnanıyorum ki Gabar bu işin artık mühendisi olacak ve petrol üretiminde inşallah en kısa zamanda bu hedefe varmak suretiyle bizim gücümüze güç, milletimizin iradesine farklı bir irade koyacaksınız. Gabar'da inşallah istihdamı daha da artıracaksınız. Şu anda milletvekili arkadaşlarım ve tüm işçi kardeşlerim el ele vermek suretiyle buranın zenginliğine zenginlik katacaksınız. Sizleri gözlerinizden öpüyorum, bu mübarek bayram gününde en kalbi duygularla selamlıyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Sizleri Allah'a emanet ediyorum”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler