1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. IAEA, Rusya ile Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliği için görüştü

IAEA, Rusya ile Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliği için görüştü

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Rosatom Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için sürekli temas halinde kalma konusunda anlaştı.

IAEA, Rusya ile Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliği için görüştü

Enerji Günlüğü - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Rusya heyetleri Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliği için Kaliningrad'da bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), çatışmaların sürdüğü Ukrayna’da nükleer enerji santrallerinin güvenliği için temaslarda bulunuyor. Uluslararası Atom Enerji Ajansı Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Taraflar sürekli temas halinde kalma konusunda anlaştı. 

“DURUMUN DAHA DA KÖTÜLEŞMEMESİ ÇOK ÇABA GEREKTİRİYOR”

IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, içinde bulunulan mevcut zor durumun, olası bir nükleer kaza nedeniyle kötüleşmemesini önlemek için ortak çıkar ve sorumluluğa işaret ederek, “Bizim niyetimiz, Ukrayna'daki tesislerle ilgili, konfigürasyonları, önemi, sahip olduğumuz nükleer madde miktarı bakımından çok ve çeşitli olan üzücü olaylar yaşamamamızı sağlamak için Rusya ile bu iş birliğini, bu ortak çalışmayı güçlendirmeyi sürdürmektir. Dolayısıyla bu, çok çaba gerektiriyor” dedi. 

Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliği hakkında da yorum yapan IAEA başkanı, büyük ölçüde durumun kontrol altında olduğunu, ancak iyileştirilmesi gereken şeyler bulunduğunu ve çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. 

RUSYA DESTEĞE HAZIR

Toplantının ardından konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ise görüşmelerin ana konusunun nükleer ve fiziki güvenliğin sağlanması olduğunu belirterek, Rusya'nın kilit güvenlik ilkelerine bağlılığını ve IAEA'ya kapsamlı destek sağlamaya hazır olduğunu da yineledi.

Likhachev, “Rosatom'un ana görevi, gerekli olan her şeyi yapmak ve Ukrayna nükleer tesislerinin güvenli işletiminde IAEA'ya yardımcı olmaktır. IAEA'nın devam eden olaylar hakkında kesin bilgiye sahip olmasını sağlamak ve elbette santrallerin uzman ve bakım personelinin en zor koşullarda görevlerini yerine getirebilmesi için her şeyi yapması önemlidir. Bu toplantıda bu konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduk ve daha fazla iş birliği ve operasyonel etkileşim yollarını belirledik” dedi. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler