1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İBB, Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni açtı

İBB, Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni hizmete açtı. Tesiste üretilecek biyogazdan elde edilecek elektrik, tesisin toplam enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak.

İBB, Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni açtı

Enerji Günlüğü - İSKİ, 6 ilçede yaşayan 2,4 milyon vatandaşa hizmet verecek Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ni yaklaşık 1,9 milyar liralık yatırımla hizmete açtı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Boğazı’nı temiz tutmak için bir tesisin açılışını yaptı. 6 ilçede (Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Kâğıthane, Sarıyer ve Şişli) yaşayan yaklaşık 2,4 milyonluk bir nüfusa hizmet edecek, günde 600 bin m3 kapasiteli Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, İBB kurumu İSKİ tarafından kullanıma hazır hale getirilerek bir törenle açıldı. 1.9 milyar TL’lik yaptırımla tamamlanan tesis 2.4 milyon kişinin atık suyunu biyolojik olarak arıtacak, enerji üretecek ve çevreyi koruyacak.

TESİSİN ELEKTRİK İHTİYACININ %60’I BİYOGAZDAN

CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Onursal Adıgüzel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen törenle resmen hizmete giren tesiste üretilecek biyogazdan elde edilecek elektrik, tesisin toplam enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayacak. 

Tesiste, senelik yüzde 90 oranda yaklaşık 70.000 ton çamur bertaraf edilecek. Atık suların biyolojik arıtım sonrası, -70 metreden İstanbul Boğazı dip akıntısına verilmesiyle, çevre ve halk sağlığının korunmasına önemli derecede katkı sağlanmış olacak. 

“PROJENİN %80’İNİ 3,5 YILDA BİTİRDİK”

Açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılına girdiğimiz günde tesisi açmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, İSKİ Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin, 150 günde hayata geçirdikleri 188’nci proje olduğu bilgisini paylaştı. 

İmamoğlu, “Baltalimanı’ndaki atık su tesisinin temelinin Sözen döneminde atıldığını ve 1997’de açıldığını hatırlatan İmamoğlu, “Biz de başlanmış bir projeyi devraldık. Evet, 2 senede yüzde 20’sini bitirmişlerdi. Biz aldık, yaklaşık 3,5 senede yüzde 80’ini de yaptık. Hem de bütün zorluklara rağmen, tarife zorluklarından tutun da birçok zorluklara rağmen, kredi, borçlanma gibi birçok imkandan geri tutulmamıza rağmen, devletimizin bu tür tesislere imkan sunduğu kurumlarından bir kuruş bile alamamasına rağmen bitirip, teslim etmenin gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler