1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İBB: Elektrikli kaykaylara zam yok

İBB: Elektrikli kaykaylara zam yok

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İstanbul’da kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli kaykayların kiralanması için yapılan düzenlemenin ücretlere bir zam öngörmediğini açıkladı.

İBB: Elektrikli kaykaylara zam yok

Enerji Günlüğü - İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İstanbul’da kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli kaykayların kiralanması için yapılan düzenlemenin ücretlere bir zam öngörmediğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da yaygınlaşan elektrikli kaykay (e-scooter) kiralama uygulamasını bir sisteme sokmak için hazırladığı yönergenin kaykay ücretleri için zam öngörmediğini ve scooterların kimlik numarasına sahip olmasında amacın kazanç değil, acil durumda yardımın veya şikayetin kısa yoldan yapılabilmesi olduğunu açıkladı. 

Cihan yaptığı açıklamada, ““Yönergede, ‘Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemi başlangıç ücreti 2 tam elektronik bilet ve dakika başı kullanım ücretleri 1 tam elektronik bileti geçemez. Açılış ücreti 1 tam elektronik biletin 1/3 ünden, dakika başı kullanım ücreti ise 1 tam elektronik biletinden 1/6’sından düşük olamaz’ maddesine yer verildi. Bu maddeye göre firmalar tavan ücret olarak (açılış ve dk) 7TL/3.5TL aşamaz. Aynı zamanda taban ücret olarak (açılış ve dk) 1.16TL/0.58TL altında olamaz deniliyor. Yaygın ücretlendirmenin 1.99TL/0.59TL olduğu düşünüldüğünde yönerge bir zam öngörmüyor. Aynı zamanda mevcut ücretlendirme taban ücret kriterinin altına çekilerek yıkıcı rekabet şartlarının oluşması da engelleniyor. Bu ve bunun gibi daha birçok düzenlemeyi içeren yönerge geleceğin ulaşım türlerinden birisi olan akıllı ulaşım sitemlerinin gelişimine katkıda bulunurken, kullanıcı ve ticari mağduriyetlerin de oluşmasını engelleyici yapıda” ifadesini kullandı.

PLAKADA AMAÇ YARDIM VEYA ŞİKAYETİ KOLAYLAŞTIRMAK

Elektrikli kaykay sistemlerinde araçların bir kimlik numarasına sahip olmasının birçok dünya şehrinde uygulandığının altını çizen Cihan, “Burada amaç plaka üzerinden bir kazanç elde etmek değildir. İşletmeci firma ve kullanıcı dışında üçüncü tarafların ihlal ya da herhangi bir acil durum sırasında gerekli başvuru ve iletilerin kısa yoldan yapılabilmesini sağlamaktır. Herhangi bir kaza ya da ihlal sırasında bir yer belirtmeksizin sadece kaykaya ait kimlik numarası üzerinden gereken yardım ya da şikâyet kolayca yapılabilir. İşletmeci firmalar her bir kaykaya ait zaten kendi sistemleri içinde bir kod barındırıyor. Plaka bunun sadece üçüncü kişilerce görünürlüğünü sağlamanın bir yoludur” ifadelerini kullandı.

YÖNERGEYE DAİR DİĞER ÖNEMLİ DETAYLAR

Kamuoyunda sıkça dile getirilen ve tartışılan bu iki konu dışında yönergede elektrikli kaykayların sürüş kültürünün gelişmesi, kullanıcı güvenliği ve toplumun bilinçlendirilmesine dair daha birçok düzenleme bulunuyor. Öngörülen diğer önemli düzenlemeler şöyle;

    Firmalara her yıl en az bir adet kitlesel bilinçlendirme kampanyası yapması zorundadır.

    Araçlarda düşme sensörü bulundurulması zorunludur. Hareket halindeki bir kaykayın düşme sensöründen uyarı alınması durumunda anında kullanıcı ile bağlantıya geçilip acil yardıma ihtiyacı olup olmadığının sorulması, gerekiyorsa 112 acil hizmetinin sistemdeki yer bilgisine göre yönlendirilmesi gereklidir.

    Kullanıcılar için denetleme mekanizması oluşturulması, birden fazla ihlale konu olan kişilerin süreli olarak kullanım haklarının kısıtlanması sağlanmalıdır.

    Anonim sürüş verilerini açık veri ilkeleri doğrultusunda yerel yönetimler ile paylaşılmalıdır.

    İşletme yapan firmalar ISO 27001, ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 14001 ve ISO 39001 belgelerine sahip olmalıdır.

    Oluşabilecek zararlar ve üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara yönelik her bir kaykayın sigorta yapılması gerekmektedir.

    Keyif verici madde ile kullanıldığı belirlendiğinde ilk ihlalde kullanıcının kullanım hakkı 180 gün askıya alınır, ikinci ihlalde süresiz olarak sistem üyeliği iptal edilir.

    %10 şarj düzeyinin alındaki araçların kullanımda bulundurulamaz.

    İşletme yapan firmalar KVKK kapsamında gizlilik taahhütnamesi vermek zorundadırlar.

Önceki ve Sonraki Haberler