1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İBB, İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı

İBB, İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı

İBB’nin 9 ilçeye hizmet verip, yılda 5,5 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak merkezi açıldı. Törende konuşan  açılışında  İBB Başkanı İmamoğlu “Yeşil çözüm meselesi, siyaset üstü bir meseledir. Fasa fiso kavramların, bu işlerde yeri yoktur” dedi.

İBB, İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; 9 ilçeye hizmet verecek, yılda 5,5 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak ve tümüyle kurum öz kaynaklarıyla 30,5 milyon TL’ye mal edilen İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı. ‘Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi’ açılışında konuşan İmamoğlu, “Yeşil çözüm meselesi, siyaset üstü bir meseledir. Fasa fiso kavramların, bu işlerde yeri yoktur. Biz de bu sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Yerine getirme hususunda var olan engeller var ise, o engellerin müsebbibi, sorumlusu kim ise, onları da dile getirmekten, vatandaşımızın önünde şeffaf bir biçimde açıklamaktan geri durmayacağız” dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Marmara Denizi’ndeki müsilaj konusunda hayata geçirilen ortak çalışma anlayışının önemli olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Hep beraber ellerimizi taşın altına koyarak bir süreç yönetimi kararı verdik. Birimlerimiz çalışıyorlar, karşılıklı konuşuyorlar. Sayın Bakan’ının koordinasyonunda, İstanbul Valiliği, İBB ve birimleri bir araya gelip tek tek illerde yapacağı toplantıların ilkini başlatabilmenin heyecanını yaşıyoruz ve taşıyoruz. Yaklaşık 2,5-3 aydır bu tarihi bekliyoruz” çağrısında bulundu.

“ÇEVRENİN TEMİZ OLMASI ÇOK KIYMETLİ”

Projeyi, borçlanmadan, sadece öz kaynak kullanımıyla tamamladıklarına dikkat çeken İmamoğlu, tesisle ve araç filosunun yenilenmesiyle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Araç filosunun yenilenmesi ile aynı işi daha az araç ve sefer sayısıyla gerçekleştireceklerini belirten İmamoğlu, bu sayede yılda 5,5 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlamış olacakları bilgisini paylaştı. İmamoğlu, bakım-onarım ve yedek parça maliyetlerinde önemli düşüşlerin olacağını vurguladı. 

PROJENİN YAPIMINA 2017’DE BAŞLANDI

İSTAÇ’ın yeni Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay da konuşmasında tesis ve filo yenilemesiyle ilgili teknik bilgiler paylaştı. Toplam alanı 26.288 metrekare olan tesisin proje başlangıç tarihi 10 Mayıs 2017. Projenin planlaması, 2017 tarihinden önce İBB Atık Yönetimi Müdürlüğü ve Üstyapı Projeler Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı. Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak tesis, banka kredisi kullanılmadan, öz kaynaklar ile yapıldı. Toplam 30.513.555,20 TL’ye mal olan tesisin Başakşehir, Arnavutköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Avcılar, Küçükçekmece, Esenler, Bayrampaşa ve Esenyurt olmak üzere, toplamda 9 ilçe belediyesine hizmet verecek. Merkez, 12 adet katı atık yükleme sistemine sahip merkez, yükleme sistemi birbirinden bağımsız 12 adet konveyör hattından oluşuyor.

118 KAMYON VE TIR YENİLENDİ 

ibb2.jpeg

Tesise atık taşıyacak araç filosu da yenilendi. Toplam 118 katı atık toplama aracına, 17 tane de “Orion” olarak tanımlanan temizlik araçları eşlik edecek. İstasyonda 50 adet atık taşıma tırı çalıştırılması planlanıyor. Günlük olarak yaklaşık 450 sefer ile ilçe belediye atık toplama araçlarının aktarma istasyonuna gelmesi öngörülüyor. İlçe belediye araçlarından “konveyörlü katı atık yükleme sistemi” vasıtasıyla atıkların taşıma tırlarına yüklenmesiyle, atıklar, yaklaşık 150 sefer ile bertaraf tesislerine taşınacak. Hacimce daha büyük kapasiteli araçlar sayesinde yıllık olarak yaklaşık 5.500.000 litre yakıt tasarrufu sağlanacak. İstanbul’un en büyük katı atık aktarma tesisinin, günlük 3.000 ton/gün kurulu kapasitesi bulunuyor.

 

İBB, İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı

İBB, İstanbul’un en büyük katı atık aktarma merkezini açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 9 ilçeye hizmet verip, yılda 5,5 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak merkezi açıldı. Törende konuşan açılışında İBB Başkanı İmamoğlu “Yeşil çözüm meselesi, siyaset üstü bir meseledir. Fasa fiso kavramların, bu işle

Önceki ve Sonraki Haberler