1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İBB İstanbul’un organik atıklarından elektrik üretecek

İBB İstanbul’un organik atıklarından elektrik üretecek

İBB, yeni yılda açılacak biyometanizasyon tesisi için restoran, kafe, otel, hastane, yemekhane, pazar yerleri ve catering firmalarının organik atıklarını elektriğe çevirecek.

İBB İstanbul’un organik atıklarından elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - İBB, yeni yılda açılacak biyometanizasyon tesisi için restoran, kafe, otel, hastane, yemekhane, pazar yerleri ve catering firmalarının organik atıklarını elektriğe çevirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), depolama sahalarına daha az atık gönderilmesi ve kapasitelerinin daha verimli kullanılması amacıyla organik atıklara yönelik yeni çözümler üretiyor. Yalnızca organik atıkların işleneceği ve bu atıkların enerjiye dönüşeceği Eyüpsultan Kemerburgaz Biyometanizasyon Tesisi’nin yapımı hızla sürüyor. Tesisin, 2021 yılından itibaren faaliyete alınması planlanıyor.

Günlük 130 ton organik atık kapasiteli tesiste organik atıklardan (yemek atıkları, sebze-meyve atıkları v.s.) oksijensiz (anaerobik) fermantasyon yöntemi ile biyogaz üretimi gerçekleştirilecek ve elektrik enerjisi elde edilecek. tesiste ortaya çıkan bir diğer yan ürün ise katı ve sıvı gübre olarak kullanılabilen fermente ürünü olacak. Fermantasyon işlemi sonucu oluşan çamur susuzlaştırılarak katı kısım kompostlaştırma işlemiyle gübreye çevrilecek. Sıvı kısım da içerdiği yüksek miktardaki azot nedeniyle sıvı gübre olarak değerlendirilebilecek.

ORGANİK ATIKLARIN BERTARAFI İÇİN TALEP TOPLANMAYA BAŞLANDI

İBB, tesis için restoran, kafe, otel, hastane, yemekhane, pazar yerleri ve catering firmalarının organik atıkları için ön talep almaya başladı. Organik atık Ön Başvuru Formuna https://atikyonetimi.ibb.istanbul/organik-atik-basvuru-formu/ linkinden ulaşılabilecek. 

Tesisin yapımı ile mevzuata göre depolanarak bertaraf edilen organik (biyobozunur) atık miktarının 2025 yılına kadar yüzde 35 oranına indirilmesine ve değerlendirilmesine katkı sağlanacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler