1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IBRD kamuya ait öztüketim santrallerine hibe desteği verecek

IBRD kamuya ait öztüketim santrallerine hibe desteği verecek

IBRD, Türkiye’deki kamu tesislerinde yenilenebilir kaynaklara dayalı öztüketim enerji tesislerinin yaygınlaşması amacıyla hibe desteği verecek.

IBRD kamuya ait öztüketim santrallerine hibe desteği verecek

Enerji Günlüğü - IBRD, Türkiye’deki kamu tesislerinde yenilenebilir kaynaklara dayalı öztüketim enerji tesislerinin yaygınlaşması amacıyla, proje başına 1,5 milyon dolara kadar hibe desteği verecek. 

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Türkiye’de kamu tesislerinde öztüketim amaçlı yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak için Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programı (ESMAP) kapsamında hibe desteği verecek. 

IBRD hibe programını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın (Bakanlık) Türkiye adına yaptığı talep üzerine Türkiye’nin imzalaması için bir anlaşma mektubu gönderdi. 

Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi (Proje) başlıklı hibe programı, kamu ve belediye tesislerine yenilenebilir kaynaklara dayalı öztüketim projeleri için azami 1.500.000 dolara kadar hibe desteği verecek. 

Eğitim tesisleri, hastaneler, yurtlar gibi merkezi hükümete bağlı bütün tesisler programdan yararlanabilecek. Ancak savunma, kolluk kuvvetleri ve güvenlikle ilgili tesisler, program kapsamının dışında kalacak. 

Tesislere kurulacak öztüketim santrallerinin tasarım, tasarım incelemesi, kurulum ve inşaat işlerini Bakanlık yürütecek. Bakanlık ayrıca güneş enerjisi yatırımları, bu yatırımların elektrifikasyonu, ısı pompaları kurulumu, led aydınlatma dönüşümü gibi süreçlerin de yürütücüsü olacak. Belediyelerle ilgili süreçler ise İller Bankası AŞ (İlbank) tarafından yürütülecek. 

Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi kapsamında belirlenen 1.500.000 dolarlık hibe limitinin 50.000 doları sera gazı kredilerinin sertifikalandırılması amacıyla gerçekleştirilecek olan mal alımı, danışmanlık hizmetleri ve danışmanlık dışı hizmetler için çekilecek. 

1.450.000 dolarlık kısmı ise fizibilite çalışmalarının hazırlanması, tedarik paketleri için teknik girdilerin sağlanması, işletme, bakım ve kapasite geliştirme faaliyetlerine yönelik danışmanlık hizmetleri için çekilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler