1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye ve Cezayir enerji iş birliği geliştirilecek

Türkiye ve Cezayir enerji iş birliği geliştirilecek

Türkiye ve Cezayir arasında LNG ticaretinin daha da geliştirilmesi, TPAO ile Cezayir’in ulusal şirketi Sonatrach arasında gerçekleştirilebilecek ortak projeler değerlendirildi. 

Türkiye ve Cezayir enerji iş birliği geliştirilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab ile telefonda görüştü.

Ankara’da düzenlenecek 12. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı öncesinde gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, iki ülke arasında devam eden LNG ticaretinin daha da geliştirilmesi, TPAO ile Cezayir’in ulusal şirketi Sonatrach arasında gerçekleştirilebilecek ortak projeler,  MTA Uluslararası Madencilik A.Ş.’nin Cezayir’deki muhatabıyla ortak şirket kurarak faaliyette bulunmasına ilişkin hususlar ele alındı.

İSTİKRAR VE REFAHA KATKI 

Görüşmede Bayraktar, enerji sektörü başta olmak üzere iki ülke arasındaki yakın ilişki ve üst düzey temaslardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Cezayir arasındaki bu yakın iş birliğinin bölgenin istikrar ve refahına önemli katkı sağladığını vurgulayan Bakan Bayraktar, 12. Dönem KEK toplantısının iki ülke arasındaki dostane ilişkileri ve ticaret hacmini arttırması temennisinde bulundu.

LNG TİCARETİ KASIM’DA UZATILMIŞTI

Botaş ile Sonatrach arasında 1988 yılına dayanan LNG ticaretinin geçen Kasım ayında imzalanan anlaşma ile 2027 yılına kadar uzatıldığını hatırlatan Bayraktar, 2027 sonrası için de bu iş birliğinin devam etmesini arzuladıklarını kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayında gerçekleşen Cezayir ziyaretinde Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından Botaş ile Sonatrach arasında LNG anlaşmasının 2027’ye kadar uzatılması imza altına alınmıştı. Bu süre zarfında Türkiye Cezayir’den yıllık 4,4 milyar metreküp faz almaya devam edecek.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler