1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, çeyrek yüzyılın ilk zararını açıkladı

Gazprom, çeyrek yüzyılın ilk zararını açıkladı

Rusya enerji devi Gazprom, Batı ambargosunun etkisiyle 2023 yılında son çeyrek yüzyıllık dönemin ilk yıllık zararını açıkladı. 

Gazprom, çeyrek yüzyılın ilk zararını açıkladı

Enerji Günlüğü - Rus kamu enerji devi Gazprom, Avrupa ve ABD’nin uyguladığı ambargoların da etkisiyle son 25 yıldır ilk kez yıllık bazda zarar açıkladı. Gazprom Grubu’nun yıllık toplam geliri 2023 yılında 92 milyar dolar oldu. Bu tutar bir önceki yıl 126 milyar dolar olmuştu.

Gazprom Grubu, 2023 yılındaki net dönem zararını ise 629 milyar ruble (6,7 milyar dolar) olarak duyurdu. Gazprom, 2022 yılında ise 13,2 milyar dolarlık net kâr elde etmişti.

Gazprom’un yıllık raporunda, gaz satışlarından elde edilen gelir yüzde 40 düşüşle 47,4 milyar dolara gerilediği bilgisi yer alıyor. Grubun petrol işindeki yüzde 4’luk gelir artışı ise buradaki azalışı telafi etmeye yetmedi. Gazprom 2023’de petrol gelirlerini 38 milyar dolara yükseltti. Şirketin bir diğer ana gelir kalemi olan hizmetleri işindeki satışları ise yaklaşık yüzde 9 artarak 6,6 milyar dolara çıktı. 

Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı, Ukrayna ile ilgili yaptırımlar ve yaşlı kıtaya gaz ulaştıran Kuzey Akım boru hatlarının sabote edilmesi nedeniyle düşmüştü. Doğalgaz fiyatlarındaki düşüş de Gazprom’un bilançosunu olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Rusya da kendisine yönelik ambargolara batılı şirketlerin varlıklarına el koyarak karşılık veriyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler