1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: AB yeşil toparlanma politikaları enerji verimliliğine odaklanmalı

IEA: AB yeşil toparlanma politikaları enerji verimliliğine odaklanmalı

IEA, AB’nin pandemi sonrası daha temiz ve daha dayanıklı enerji geleceğine geçişi hızlandırma fırsatını kullanmasında kilit önemde olan politikaların merkezinde enerji verimliliği olması gerektiğini belirtti.

IEA: AB yeşil toparlanma politikaları enerji verimliliğine odaklanmalı

Enerji Günlüğü - IEA, AB’nin pandemi sonrası daha temiz ve daha dayanıklı enerji geleceğine geçişi hızlandırma fırsatını kullanmasında kilit önemde olan politikaların merkezinde enerji verimliliği olması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı AB Enerji Politikaları 2020 Değerlendirmesi’nde, AB'nin Covid-19 salgını sonrası daha temiz ve daha dayanıklı enerji geleceğine geçişi hızlandırma fırsatına sahip olduğunu belirterek bir dizi öneri sundu. Pandemi sonrası “yeşil” toparlanma hedefi çerçevesinde enerji tasarrufu sağlayan teşvik yatırımlarının “ana hedef” olması gerektiğinin altını çizen IEA, daha sıkı AB bina standartlarıyla düşük karbonlu bina yenilemelerini hızlandırmanın, Avrupa'daki 513 milyon enerji tüketicisinin faturalarının azalmasına yardımcı olacağını kaydetti. Ayrıca, tüketicileri eski arabaları ve beyaz eşyalarını yeni, verimli olanlarla değiştirmeye teşvik edecek yeni kamu planlarının da son derece yararlı olacağı vurgulandı.

POLİTİKALAR AB FONLARININ ETKİN KULLANIMINDA KİLİT ROLDE

Avrupa Yeşil Anlaşması (Green Deal) ve Avrupa Komisyonu'nun kurtarma planlarına odaklanarak Avrupa Birliği'nin enerji politikalarını derinlemesine inceleyen IEA, AB için politika önerileri sundu. IEA, yeni politikaların pandemi sonrası toparlanma için Avrupa Komisyonu'nun önerdiği 750 milyar euro değerindeki kurtarma fonunun temiz enerjiyi artırmasına ve emisyonlarda sürekli bir toparlanmanın sağlanmasına yardımcı olacağını ifade etti. 

IEA Başkanı Fatih Birol, politikaların kurtarma fonlarının etkin kullanımını sağlamada önemli bir rol oynayacağına dikkat çekerek, “AB, kurtarma planlarıyla ekonomik faaliyetleri artırma, istihdam yaratma ve enerji sektörünün uzun vadeli dönüşümünü destekleme konusunda gerçek bir fırsata sahip” ifadesini kullandı.

FOSİL YAKIT SÜBVANSİYONLARININ AŞAMALI OLARAK AZALTILMASI İÇİN FIRSAT

IEA, yakıt fiyatlarındaki virüs kaynaklı düşüşün AB için fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak azaltılması için iyi bir fırsat olduğunu belirterek, bunun aynı zamanda vergilerin düşük karbonlu enerjiyi destekleyecek şekilde yeniden düzenlemesi için de bir fırsat olduğunu söyledi. Gelecek yıl AB devlet yardım kurallarında yapılması planlanan değişikliklerin, büyük hidrojen ve lityum iyon pil projelerine kamu yatırımlarını mümkün kılması gerektiği ifade edildi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler