1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: AB’de ısı pompaları gaz talebini 7 milyar m3 azaltabilir

IEA: AB’de ısı pompaları gaz talebini 7 milyar m3 azaltabilir

IEA, küresel ısı pompası satışları 2021'de yaklaşık %15 artarak, son on yılın ortalamasının iki katına çıktığını açıkladı. Ajans, ısı pompası satışlarının önümüzdeki yıllarda rekor seviyelere çıkacağını öngördü.

IEA: AB’de ısı pompaları gaz talebini 7 milyar m3 azaltabilir

Enerji Günlüğü - IEA, Avrupa'da ısı pompası satışlarının rekor seviyelerde artarak 2025 yılına kadar doğal gaz talebinini yaklaşık 7 milyar metreküp azaltabileceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı - IEA, Isı Pompalarının Geleceği raporunu yayınladı. Raporda, AB gaz talebinin üçte birini bina ısıtmasının oluşturduğuna dikkat çekilerek, ısı pompalarının 2025 yılına kadar bu doğal gaz talebinini yaklaşık 7 milyar metreküp azaltabileceği vurgulandı. Bu da 2021'de Trans Adriyatik Boru Hattı yoluyla kabaca doğal gaza eşit bir miktar.

Raporda ayrıca AB iklim hedeflerinin karşılanması durumunda, bu yıllık gaz tasarrufunun 2030 yılına kadar en az 21 milyar metreküpe çıkabileceği de kaydedildi.

KÜRESEL SATIŞLAR REKOR SEVİYELERE ÇIKACAK

Isı pompalarının, tüketicilerin faturalardan tasarruf etmelerine yardımcı olan ve ülkelerin ithal fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmalarına olanak tanıyan, yüksek verimli ve iklim dostu bir çözüm olduğunu belirten IEA raporda, dünya çapında ısı pompası satışlarının önümüzdeki yıllarda rekor seviyelere çıkacağını öngörüyor. Satışlar yeni rekorlar kırarak enerji ve emisyon tasarrufuna yardımcı olacağını kaydeden IEA, maliyetler ve çalışanların eğitimi gibi engelleri kaldırmak için politika eylemi gerektiğine vurgu yapıyor.

Rapora göre, küresel ısı pompası satışları 2021'de yaklaşık %15 artarak, son on yılın ortalamasının iki katına çıktı. Avrupa Birliği'nin satışları ise %35 oranında artarak 2 milyon adede ulaştı. AB’de hükümetler emisyon azaltma ve enerji güvenliği hedeflerine ulaşmayı başarırsa, yıllık ısı pompası satışlarının 2030'a kadar 7 milyona çıkabileceği kaydedildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler