1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Brezilya, büyük bir petrol tedarikçisi olma yolunda

IEA: Brezilya, büyük bir petrol tedarikçisi olma yolunda

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Brezilya'nın derin deniz keşiflerindeki zorlukların üstesinden gelebilirse, 2035 yılında ham...

IEA: Brezilya, büyük bir petrol tedarikçisi olma yolunda

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Brezilya'nın derin deniz keşiflerindeki zorlukların üstesinden gelebilirse, 2035 yılında ham petrol üretimini 3 katına çıkararak, günlük yaklaşık 6 milyon varille büyük bir petrol tedarikçisi olmaya hazırlandığını bildirdi.

2020 YILINDA 4,2 MİLYON VARİL ÜRETİM YAPILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

IEA'nın yayımladığı uzun dönem enerji tahminlerini içeren raporda, Brezilya'nın petrol üretiminin 2012'deki günlük 2,2 milyon varil seviyesinden, 2020'de 4,1 milyon varil seviyesine yükseleceği kaydedilirken, 2035'teki günlük 6 milyon varil petrol üretiminin, Brezilya'yı dünyanın 6. büyük petrol tedarikçisi yapacağı belirtildi.

Raporda, Brezilya petrol üretimindeki bu büyümenin, son derece karışık ve sermaye yoğun derin deniz gelişmelerine büyük ölçüde bağlı olduğu vurgulandı. 

PETROBRAS'IN 237 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM PLANI VAR

Üretimi artırmak amacıyla, Brezilya'da devlete ait enerji şirketi Petrobras'ın 237 milyar Dolar’lık yatırım planına ve yeni petrol kuyusu sondajına odaklanıldığı kaydedilen raporda, "Petrobras, 2007'den bu yana keşfedilen dev bazik tuz alanları da dahil olmak üzere yeni aramalarını geliştiriyor. Bununla birlikte okyanus altındaki bazik tuz tabakasından petrol çıkarılması, üretimde çok önemli bir zorluk teşkil etmektedir" denildi.

“BREZİLYA 2035'E DOĞRU KÜRESEL PETROL İHTİYACININ TEDARİĞİNDE BÜYÜK BİR ROL OYNAYACAK”

Raporda ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

"Eğer Brezilya açık deniz keşiflerinden faydalanmada başarılı olursa, küresel arzdaki net büyümenin 3'te 1'ini karşılayarak, 2035'e doğru küresel petrol ihtiyacının tedariğinde büyük bir rol oynayacak. Petrol üretimiyle daha çok ilişkili olan doğal gaz üretimi de aynı zamanda güçlü büyüme kaydedecek ve 2035 yılında 90 milyar metreküpe ulaşacak. Brezilya'nın küresel petrol üreticilerinin üst saflarına katılması muhtemel. Brezilya, zaten yenilenebilir enerjide dünya lideri ve yerli enerji üretimindeki yüzde 43'lük payını koruyarak, 2035 yılında yenilenebilir enerji üretimini neredeyse 2 katına çıkarabilir. Brezilya'nın biyoyakıt üretiminin de 3 kattan fazla artarak, 2035 yılında günlük 1 milyon varil petrole denk gelmesi bekleniyor."

Önceki ve Sonraki Haberler