1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: CCUS projelerine yatırım çeşitlenerek artıyor

IEA: CCUS projelerine yatırım çeşitlenerek artıyor

IEA, Dünyada son aşamaya gelen Karbon Yakalama, Utilizasyon ve Depolama (CCUS) projelerinin toplam yatırım miktarı 27 milyar doları bulduğunu ve giderek çeşitlendiğini açıkladı.

IEA: CCUS projelerine yatırım çeşitlenerek artıyor

Enerji Günlüğü - IEA, Dünyada son aşamaya gelen Karbon Yakalama, Utilizasyon ve Depolama (CCUS) projelerinin toplam yatırım miktarı 27 milyar doları bulduğunu ve giderek çeşitlendiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Temiz Enerji Dönüşümünde Karbon Yakalama, Utilizasyon ve Depolama (CCUS) raporuna göre, Dünyada son aşamaya gelen CCUS projelerinin toplam yatırım miktarı 27 milyar doları buluyor. Bu ise 2017'de planlanan yatırımın iki katından fazla bir miktarı ifade ediyor. Ayrıca bu proje portföyü, enerji üretimi, çimento ve hidrojen tesisleri ve endüstriyel merkezler gibi giderek daha çeşitli hale geliyor. Bu projelerin, dünyada yakalanan karbon emisyonunu bugünkü 40 milyon ton seviyesinin iki katına çıkarma potansiyeli bulunuyor.

CCUS TEKNOLOJİLERİ TEMİZ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

CCUS’in hem ana sektörlerdeki emisyonları doğrudan azaltan hem de kaçınılması zor olan emisyonları dengelemek için CO2'yi ortadan kaldırmaya katkıda bulunan tek teknoloji grubu olduğu ve bu anlamda da "net" sıfır hedeflerin kritik bir parçası olduğuna dikkat çekilen raporda, bu alanda yıllar süren yavaş gelişimin ardından bir ivme yakalandığı kaydedildi. Temiz enerji dönüşümünde CCUS teknolojilerinin rolünü detaylandıran rapora göre, dünyanın sıfır emisyon hedefine ulaşması için elektrifikasyon, hidrojen ve sürdürülebilir biyoenerji yanında, CCUS'un önemli bir rol oynayacağı belirtilerek, bu teknolojilere yatırımların küresel çapta hız kazanması gerektiği kaydediliyor.

HÜKÜMET POLİTİKALARI VE SANAYİNİN TUTUMU ÖNEMLİ

Bu teknolojilerin gelişmesinde hükümet politikalarının önümüzdeki on yılda kritik bir rol oynayacağını belirten IEA, bununla birlikte endüstrinin de bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Temiz enerji dönüşümünden etkilenmeyen hiçbir sektörün kalmayacağını belirten IEA, petrol ve gaz şirketlerinin, CCUS geliştirme ve dağıtımını yürütmek için mühendislik uzmanlığına, proje yönetimi yeteneklerine ve finansal kaynaklara sahip olduğunu kaydetti.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler