1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Çin`in talebi arttı, petrol sıkışıyor

IEA: Çin`in talebi arttı, petrol sıkışıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Çin'in yakıt talebindeki artışa karşın, OPEC üyelerinin arzındaki yetersizlik ve stokların...

IEA: Çin`in talebi arttı, petrol sıkışıyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, Çin'in yakıt talebindeki artışa karşın, OPEC üyelerinin arzındaki yetersizlik ve stokların azalması, petrol piyasalarında sıkışıklığa yol açıyor.
Birkaç ay öncesine kadar petrol piyasalarında bir arz sıkıntısı öngörülmediğini duyuran IEA, fikir değiştirdi. Ajansın yaptığı açıklamaya göre bu değişikliğin arkasında birden fazla faktör var. Birincisi Çin'in yakıt talebindeki artış, ikincisi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülkelerin petrol arzında yaşanan düşüş, üçüncüsü de stokların azalması. IEA, bu gelişmelere bağlı olarak dünya petrol piyasalarında bir sıkışma başladığı görüşünde.
IEA açıklamasında "Bir anda, pazarın beklediğimizden daha sıkı olduğunu gördük. OECD stokları daralmaya başladı" denildi.

ENDİŞEYE MAHAL YOK
Suudi Arabistan'ın arzındaki düşüşün fiyattan çok mevsimsel nedenlere dayandığını belirten IEA uzmanları "Klima talebindeki gerileme ve bakıma alınan rafinerilerden gelen talebin düşmesi üretimdeki azalmayı açıklıyor. Dünya piyasaları için endişeye gerek yok" diyor.
OPEC'in ham petrol arzı Aralık'ta günlük 30.65 milyon varil ile bir yılın en düşük seviyesine gerilerken, bunda Suudi Arabistan ve Irak'taki üretimin azalması etkili oldu.
Çin'de son dönemde açıklanan ekonomik göstergelerden yola çıkarak bu ülkedeki petrol tüketiminin yeniden artabileceğini öngören IEA, 2013'e ait küresel günlük petrol tüketim tahminini 240 bin varillik artışla 90.8 milyon varile çıkardı. IEA'ya göre OPEC dışı ülkelerdeki günlük petrol üretimi ise yaklaşık 1 milyon varillik artışla 54.3 milyon varile ulaşacak.

Önceki ve Sonraki Haberler