1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Elektrik arz güvenliği için önlemler alınmalı

IEA: Elektrik arz güvenliği için önlemler alınmalı

IEA, güvenli bir elektrik arzı için politikaların, düzenlemelerin ve pazarların elden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

IEA: Elektrik arz güvenliği için önlemler alınmalı

Enerji Günlüğü - IEA, güvenli bir elektrik arzı için politikaların, düzenlemelerin ve pazarların elden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı elektrik güvenliği için önümüzdeki zorluklar ve fırsatları ele alan yeni raporu, nihai enerji tüketiminin yalnızca beşte birini oluşturan elektriğin payının giderek arttığına dikkat çekerek, dijital ekonomilerde hayati önemde olan elektriğin arz güvenliği için teknik, ekonomik ve politik düzeylerde önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

IEA, enerji sektörü daha temiz ve daha akıllı bir modele geçerken elektriğin 2040 yılına kadar dünyanın en büyük enerji kaynağı olarak petrolü geçebileceğini ve yenilenebilir enerjinin de potansiyel olarak bu elektriğin % 70'ini oluşturacağını tahmin ediyor. Dolayısıyla ısıtma, soğutma ve ulaşımın yanı sıra iletişim, finans ve sağlık hizmetlerinin dekarbonizasyonunda elektriğin rolünün artacağını vurguluyor. 

Bununla birlikte IEA, siber saldırı tehdidi, daha yaygın aşırı hava koşullarına dikkat çekerek, elektrik sistemlerinin güvenli kalmasını sağlamak için politikaların, düzenlemelerin ve pazarların elden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİ PLANLAMALARA DAHİL EDİLMELİ

Bu çerçevede IEA, siber güvenlik önlemlerinin elektrik sistemlerinin planlanması ve işletilmesine tamamen entegre edilmesi çağrısında bulunuyor.

Ayrıca elektrik sistemlerinin “rüzgar ve güneşten gelen değişken elektrik üretimini sorunsuz bir şekilde karşılamak” için daha esnek hale gelmesi gerektiğini söyleyen IEA, hükümetlerin ve özel sektörün şebekeler, talep tarafı teknolojisi ve pil depolama altyapısına yatırımları artırması gerektiğini kaydediyor. Mevcut durumda düşen elektrik yatırımlarının arttırılması için daha iyi piyasa yapılarının yaratılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

MODERN TOPLUM İŞLEYİŞİ VE EMİSYONLARI DÜŞÜRMEDE ELEKTRİK ÇOK ÖNEMLİ

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, “Enerji güvenliği, IEA'nın misyonunun merkezinde yer alıyor çünkü sosyal refah, ekonomik refah ve başarılı temiz enerji geçişleri için kritik öneme sahip. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelere, tüm vatandaşlarının temiz, güvenilir ve uygun fiyatlı enerjiye erişimini sağlamalarına yardımcı olmaya kendimizi adadık. Covid-19 krizinin daha iyi ortaya çıkardığı gibi, modern toplumların işleyişi ve küresel emisyonları düşürmede elektrik çok önemlidir. Bu nedenle elektrik güvenliği konusundaki çalışmalarımızı genişletmeye ve derinleştirmeye devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler