1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Elektrikte emisyonlar en yüksek seviyeye çıkacak

IEA: Elektrikte emisyonlar en yüksek seviyeye çıkacak

IEA, bu yıl %5 artmasını beklediği küresel elektrik talebinin yarısının fosil yakıtlar tarafından karşılanacağını, bunun da emisyonları şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkaracağını öngörüyor.

IEA: Elektrikte emisyonlar en yüksek seviyeye çıkacak

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl %5 artmasını beklediği küresel elektrik talebinin yarısının fosil yakıtlar tarafından karşılanacağını, bunun da emisyonları şimdiye kadarki en yüksek seviyeye çıkaracağını öngörüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı raporunda, hızla gelişen yenilenebilir enerjinin artan küresel elektrik talebini karşılayamayacağına dikkat çekti. Ajans, 2020’de pandeminin etkisiyle yüzde 1 oranında azalan küresel elektrik talebinin 2021 yılında yüzde 5 oranında artacağını ve bu artışın en az yarısının kömür başta olmak üzere fosil yakıtlardan karşılanacağını tahmin ediyor. Bu durumun 2022'de enerji sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonlarını rekor seviyelere çıkarma riski olduğu uyarısında bulunuyor. 

2022 yılında da ekonomik iyileşmeye paralel olarak elektrik talebinin yüzde 4 oranında artacağı tahmin edilen raporda, talebin büyük oranda Çin ve Hindistan başta olmak üzere Asya Pasifik Bölgesi’nden geleceği belirtiliyor. 

Rapora göre yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi bu yıl yüzde 8 oranında, 2022 yılında da yüzde 6 oranında artacak. Bu artışa rağmen yenilenebilir kaynaklar küresel elektrik talebindeki artışın ancak yarısını karşılayabilecek. 

ELEKTRİK ÜRETİMİ KAYNAKLI EMİSYONLAR TÜM ZAMANLARIN EN ÜST SEVİYESİNE ÇIKACAK

Fosil yakıta dayalı elektrik üretimi ise 2021'de ilave talebin %45'ini ve 2022'de %40'ını karşılayacak. Elektrik talep artışının geri kalanı nükleer enerjiden karşılanacak. Dolayısıyla 2019 ve 2020 yıllarında düşen elektrik sektöründen kaynaklanan karbon emisyonlarının 2021'de %3,5 ve 2022'de %2,5 artması bekleniyor. Bu da elektrik üretimi kaynaklı emisyonları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkaracak.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler