1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: Enerji bazlı CO2 emisyonları 2022’de rekor seviyeye ulaştı

IEA: Enerji bazlı CO2 emisyonları 2022’de rekor seviyeye ulaştı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçen yıl enerjiyle ilgili küresel karbondioksit emisyonlarının yaklaşık 37 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

IEA: Enerji bazlı CO2 emisyonları 2022’de rekor seviyeye ulaştı

Enerji Günlüğü - Enerji kaynaklı küresel karbondioksit emisyonları 2022’de bir önceki yıla göre %0,9 artarak 36,8 milyar tona yükseldi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2022'de dünya genelinde enerjiye bağlı emisyonlar, bir önceki yıla göre %0,9 artarak 36,8 milyar tonun üzerine çıktı. 

AVRUPA’NIN KÖMÜR KULLANIMI ARTTI

Kömürden kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra birçok ülkenin daha kirletici yakıta yönelmesiyle geçen yıl %1,6 arttı ve Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikindeki azalma, rekor kıran yüksek gaz fiyatlarına yol açtı. 

PETROL KAYNAKLI EMİSYONLARIN YARISI HAVA TAŞIMACILIĞI KAYNAKLI

Petrolden kaynaklanan CO2 emisyonlarının %2,5 arttığı ancak pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığı belirtildi. Petrolle ilgili emisyonlardaki artışın yaklaşık yarısı, pandemi sırasında düşük seviyeden toparlanan hava yolu taşımacılığındaki artıştan kaynaklandı.

YENİLENEBİLİR DENGELEYİCİ UNSUR OLDU

Öte yandan rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği önlemleri ve elektrikli araçlardaki artışla emisyonlar kısmen dengelendi. Rapora göre bu kaynaklar geçen yıl ek 550 milyon ton karbondioksit emisyonunu önledi.

ASYA EMİSYON ARTIŞINA ÖNCÜLÜK ETTİ

Asya'nın gelişmekte olan pazarları kömür enerjisi nedeniyle karbon emisyonu artışına öncülük ederken, Avrupa Birliği ve Çin kaynaklı emisyonlar, zayıf endüstriyel üretim nedeniyle geriledi. ABD'de emisyon oranı %0,8 artarken; Çin'de %0,2, AB'de ise %2,5 oranında azaldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler