1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Enerji verimliliği iyileştirmeleri iki kat arttırılmalı

IEA: Enerji verimliliği iyileştirmeleri iki kat arttırılmalı

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefi kapsamında enerji sektörünün 2050'de net sıfır emisyona ulaşması için, enerji verimliliğinde ilerleme hızının 2030 yılına kadar 2022'deki yüzde 2 seviyesinden yıllık yüzde 4’ün üzerine çıkması g

IEA: Enerji verimliliği iyileştirmeleri iki kat arttırılmalı

Enerji Günlüğü - IEA, rekor ısı ve enerji yoğun endüstrilerdeki büyümenin enerji talebini artırması nedeniyle, içinde bulunduğumuz on yılda verimlilik iyileştirmelerinin hızını iki katına çıkarma konusunda küresel kararlılığın hayati önem taşıdığı uyarısında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Enerji Verimliliği 2023 Raporuna göre, 2023’te enerji verimliliği konusunda güçlü politika ilerlemesi görülüyor ancak iklim hedeflerine ulaşmak daha hızlı hareket etmek gerekiyor. Verimliliğe yapılan yatırımlar 2020'den bu yana %45 arttı ve geçtiğimiz yıl küresel enerji talebinin dörtte üçünü temsil eden ülkeler enerji verimliliği politikalarını güçlendirdi veya yenilerini uygulamaya koydu. Buna rağmen, küresel sıcaklık artışını Paris Anlaşması'ndaki 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefi kapsamında enerji sektörünün 2050'de net sıfır emisyona ulaşması için, enerji verimliliğinde ilerleme hızının 2030 yılına kadar 2022'deki yüzde 2 seviyesinden yıllık yüzde 4'e çıkması gerekiyor.

Enerji verimliliğindeki iyileşme hızının iki katına çıkarılması için ısı pompalarının kurulması ve daha verimli araçların üretilmesi gibi faaliyetlerde çalışanların artmasıyla istihdama 4,5 milyon katkı sağlanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca 2030'a kadar bu hedefin başarılmasının küresel karbondioksit emisyonlarını 7 milyar tondan fazla azaltacağı hesaplanıyor.

“COP28’DE LİDERLERE UYARI NİTELİĞİNDE”

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Hükümetler enerji güvenliğini güçlendirirken küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini ulaşılabilir tutmak istiyorlarsa, enerji verimliliğindeki ilerlemenin 2030 itibarıyla iki katına çıkması kritik önemde. Bu raporun bulguları, Dubai'de düzenlenecek olan COP28'de bir araya gelecek liderlere, verimlilik konusunda daha güçlü bir eylem taahhüdünde bulunmaları ve bunu yerine getirmeleri gerektiği konusunda bir uyarı niteliğinde” ifadesini kullandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler