1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. IEA gaz piyasasındaki belirsizliğe dikkat çekti

IEA gaz piyasasındaki belirsizliğe dikkat çekti

Küresel LNG ticareti geçen yıl bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 450 milyar dolara ulaştı.  

IEA gaz piyasasındaki belirsizliğe dikkat çekti

Enerji Günlüğü - IEA, dünyanın gaz talebinin bu yıl sabit kalacağını tahmin ediyor. Bununla birlikte küresel gaz dengesinin kırılgan olduğunu belirterek, 2023'te bir takım belirsizliklerin olduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı Gaz Piyasası 2023 yılı ilk çeyrek raporuna göre, 2022 yılında, doğal gaz piyasasındaki arz sıkışıklığı devam etti. Üstelik bu sıkışıklık, küresel doğal gaz tüketimindeki yüzde 1,6'lık azalışa rağmen yaşandı. Gaz ithal eden piyasalar, sıkı bir arz ortamına maruz kalmaya devam ediyor ve Rusya'dan gelecek daha fazla kesintiler endişe yaratıyor. Kriz başladığından beri, Avrupa ve diğer ithalatçı pazarlardaki hükümetler, enerji dayanıklılıklarını artırmak ve doğal gaza bağımlılığı azaltmak için güçlü politika önlemleri aldı.

2022 yılında Avrupa’nın Rus gazını LNG ile ikame etme çabalarının etkisiyle küresel LNG ticareti bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 450 milyar dolara ulaştı.

LNG TİCARETİ ARTTI

Avrupa’nın Rus gazını LNG ile ikame etmesi nedeniyle LNG ticareti arttı ve yüksek fiyatların da etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Rusya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz tedariki de 2022'de bir önceki yıla göre yarıdan fazla (78 milyar m3) azaldı.

AVRUPA’DA GAZ TALEBİ HIZLI DÜŞTÜ

Avrupa'da hükümetlerin enerji krizine karşı aldıkları acil önlemler, sanayi üretimindeki daralma, tüketicilerin tüketimlerini kısması ve ılıman hava koşulları nedeniyle doğal gaz talebi 2022'de yüzde 13 ile tarihteki en hızlı düşüşünü kaydetti. Bununla birlikte, Avrupa’nın gaz ithalatı 2022'de yüzde 63 büyüdü.

Kuzey Amerika'nın doğal gaz tüketimi ise yüzde 4,4 yükselirken,  Asya'nın doğal gaz talebi yüzde 2 geriledi. 

ÇİN’İN LNG TALEBİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Öte yandan tüm belirsizliklere rağmen, dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı olan Çin'in LNG talebinin Covid-19 kısıtlarının kaldırılmasıyla bu yıl yüzde 10 artması bekleniyor.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler