1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Hidrojene yatırımlar artırılmalı

IEA: Hidrojene yatırımlar artırılmalı

IEA, karbon salımlarının 2050’de net sıfıra indirilmesi için hidrojene on yıl içinde 1200 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini bildirdi. 

IEA: Hidrojene yatırımlar artırılmalı

Enerji Günlüğü - IEA, karbon salımlarının 2050’de net sıfıra indirilmesi için hidrojene on yıl içinde 1200 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini bildirdi. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı Global Hidrojen Görünümü 2021 raporunda, temiz enerji geçişini desteklemek için hidrojen projelerine yatırımın artmakta olduğuna, ancak maliyetleri azaltmak ve sektörler arasında daha geniş kullanımı teşvik etmek için daha fazla çaba gerektiğine dikkat çekti. Ajans raporda hidrojen stratejilerine sahip ülkelerin, hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için en az 37 milyar dolar taahhütte bulunduklarını ve özel sektörün de 300 milyar dolar ek yatırım açıkladığını kaydetti. Ancak IEA, 2050 yılına kadar küresel net sıfır emisyon hedefi için 2030 yılına kadar hidrojen sektörüne 1200 milyar dolar tutarında yatırım gerektiğini tahmin ediyor. Dünyada hidrojen stratejisine sahip ülke sayısı 17, hali hazırda strateji geliştiren ülke sayısı ise 20. Bu sayı 2019'da 3’tü.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLMEYE ODAKLANILMALI

Bu yatırımların hidrojeni daha fazla sektörde kullanılabilir hale getirmeye ve yenilenebilir enerjiden üretimini ucuzlatmak için teknolojiler geliştirmeye odaklanlanması gerektiğini belirten IEA, hidrojenin yakıt olarak kullanıldığında sera gazı ortaya çıkarmadığını, doğrudan havayı kirletmediğini ifade etti. 

BİROL: ENGELLER AZALTILMALI

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada, "Hükümetler, düşük karbonlu hidrojeni daha hızlı büyümeden alıkoyan engelleri azaltmak için hızlı adımlar atmalı, bu da dünyanın 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma şansına sahip olması için önemli olacak” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler