1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. IEA: Kömür emisyonlarını azaltmak için hızlı hareket edilmeli

IEA: Kömür emisyonlarını azaltmak için hızlı hareket edilmeli

IEA, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınmak için Dünya çapında güvenli, adil ve uygun fiyatlı enerji dönüşümü sağlayacak hızlı finansal seferberlik çağrısında bulundu.

IEA: Kömür emisyonlarını azaltmak için hızlı hareket edilmeli

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), uluslararası iklim hedeflerine ulaşmada temel zorluğun küresel kömür emisyonlarında hızlı bir azalma sağlamak olduğunu açıkladı. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayınladığı “Net Sıfır Geçişlerinde Kömür: Hızlı, Güvenli ve İnsan Merkezli Değişim Stratejileri” raporunda, Dünya çapında güvenli, adil ve uygun fiyatlı enerji dönüşümü sağlamak için hızlı finansal seferberlik çağrısında bulundu. IEA raporu, iklim değişikliğinin ciddi etkilerinden kaçınmak için güneş ve rüzgar enerjisinin aşırı büyümesinin hayati önem taşıdığını ancak tek başına yeterli olmadığını belirterek, dünyanın kömürden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaya yönelik hızla hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde, kömüre alternatif temiz enerji için hızla finansman sağlanması konusu başta olmak üzere acil politika eylemi çağrısında bulundu.

IEA, uluslararası iklim hedeflerine ulaşmada temel zorluğun küresel kömür emisyonlarında hızlı bir azalma sağlamak olduğuna dikkat çekti. Küresel kömür talebinin azalmak şöyle dursun, son on yılda rekor seviyelere yakın seviyelerde sabit kaldığına vurgu yapan IEA, hiçbir şey yapılmazsa, mevcut kömür varlıklarından kaynaklanan emisyonlar nedeniyle küresel ısınmada 1,5°C sınırının aşılacağını kaydetti. 

“KÖMÜR TÜKETİMİNİN %95’İ NET SIFIR TAAHHÜDÜ VEREN ÜLKELERDE”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Dünyadaki kömür tüketiminin %95'inden fazlası emisyonlarını net sıfıra indirmeyi taahhüt eden ülkelerde gerçekleştiğine işaret ederek, "Birçok hükümetin mevcut enerji krizine yönelik politikalarında temiz enerjiyi genişletmeye yönelik cesaret verici bir ivme olsa da, dünya çapında mevcut devasa miktardaki kömür varlığıyla nasıl başa çıkılacağı çözülmemiş büyük bir sorun” ifadesini kullandı.

KÖMÜRE BAĞIMLILIĞIN EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELER

Raporda kömür bağımlılığının yüksek olduğu ve geçişlerin en zorlu olabileceği ülkeler Endonezya, Moğolistan, Çin, Vietnam, Hindistan ve Güney Afrika olarak öne çıkıyor. 

Bugün, dünya çapında 2 bin 185 gigawatt kapasiteyi temsil eden yaklaşık 9 bin adet kömürle çalışan elektrik santrali bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler