1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. IEA: Kömürden elektrik üretimi bu yıl zirve yaptı

IEA: Kömürden elektrik üretimi bu yıl zirve yaptı

IEA, hızlı ekonomik toparlanmayla dünya genelinde kömürden elektrik üretiminin 2021'de %9 artarak tarihi rekor seviyeye yükseldiğini açıkladı.

IEA: Kömürden elektrik üretimi bu yıl zirve yaptı

Enerji Günlüğü - IEA, hızlı ekonomik toparlanmayla dünya genelinde kömürden elektrik üretiminin 2021'de %9 artarak tarihi rekor seviyeye yükseldiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı 2021 yılı kömür raporunda, 2021 yılında kömürden küresel elektrik üretiminin, hızlı ekonomik toparlanmanın etkisiyle bir önceki yıla göre %9 artarak tarihi bir yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.

iea-komur-uretimi.jpg

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE ÇİN BASKIN GÜÇ

Küresel kömür yakıtlı elektrik üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştiği Çin, kömür piyasalarında baskın güç olmaya devam ediyor. Rapora göre bu yıl kömürden elektrik üretiminde en büyük artışlar Çin, ABD, Hindistan ve AB’de yaşandı. 

KÖMÜR TALEBİ DE EN YÜKSEK SEVİYEYİ GÖREBİLİR

IEA kömür talebine ilişkin de tarihi bir artış olabileceği uyarısında bulunuyor. Ajans, hava koşullarına ve ekonomik büyümeye bağlı olarak, küresel olarak toplam kömür talebinin 2022 yılında veya hemen sonrasında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabileceğine dikkat çekiyor. Bu durumun küresel ısınmayı 1,5 derece seviyesinde tutma şansı için acilen temiz enerjiye geçilmesi gerektiğini gösterdiğini vurguluyor.

IEA, gelecekte kömür talebinde artışın çoğunun Çin ve Hindistan'dan kaynaklanacağını öngörüyor.

“KÖMÜRE TALEP EĞİLİMLERİ ENDİŞE VERİCİ”

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, küresel kömür talebindeki eğilimlerin, dünyanın iklim hedeflerine ulaşma çabaları için çok endişe verici olduğuna dikkat çekti. Birol, "Kömür, küresel karbon emisyonlarının tek en büyük kaynağıdır ve bu yılki tarihsel olarak yüksek seviyedeki kömürden elektrik üretimi, dünyanın emisyonları net sıfıra doğru düşürme çabalarında ne kadar yoldan çıktığının endişe verici bir işaretidir” ifadesini kullandı.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler