1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Küresel enerji yatırımları bu yıl yüzde 10 artacak

IEA: Küresel enerji yatırımları bu yıl yüzde 10 artacak

IEA, küresel enerji yatırımlarının bu yıl yüzde 10 artarak 1,9 trilyon dolara ulaşmasını ve pandemi öncesi seviyeye dönmesini bekliyor.

IEA: Küresel enerji yatırımları bu yıl yüzde 10 artacak

Enerji Günlüğü - IEA, küresel enerji yatırımlarının bu yıl yüzde 10 artarak 1,9 trilyon dolara ulaşmasını ve pandemi öncesi seviyeye dönmesini bekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı 2021 Dünya Enerji Yatırım Raporu’na göre, küresel enerji yatırımları Covid-19 krizinin şokunun ardından 2021'de toparlanmaya hazır, ancak yatırımlar net sıfır hedefinden çok uzak. 2021'de yıllık küresel enerji yatırımının 1,9 trilyon dolara yükselerek kriz öncesi yatırım hacmi seviyesine geri gelmesi bekleniyor. Bu yıl yapılması beklenen küresel enerji yatırımları ise 2020 yılına göre yaklaşık %10'luk bir toparlanmaya işaret ediyor. 

ELEKTRİK SEKTÖRÜ YATIRIMLARI BAŞI ÇEKECEK

Raporda ayrıca yatırımların  geleneksel yakıt üretiminden uzaklaşarak, elektrik ve son kullanım sektörlerine doğru  kaydığına da dikkat çekiliyor. Küresel enerji sektörü yatırımının 2021'de bir önceki yıla göre yaklaşık %5 artarak 820 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Yenilenebilir enerji ise yeni enerji üretimine yapılan yatırımların başında geliyor. Toplam elektrik sektörü yatırımları içinde, bu yıl elektrik üretim kapasitesine yapılması öngörülen toplam 530 milyar dolarlık yatırımın yüzde 70’ini (369 milyar dolar) yenilenebilir enerji, 119 milyar dolarlık kısmını ise fosil yakıt kaynaklı elektrik üretim yatırımları oluşturacak. Küresel nükleer enerji kapasitesindeki yatırımlar ise bu yıl 44 milyar doları bulurken, elektrik şebekeleri ve bataryalara 293 milyar dolar harcanacak. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARI %10 ARTACAK

Enerji verimliliği iyileştirmelerine yapılan harcamaların da, yenilenen ekonomik büyümeye ve kurtarma programlarının ilk etkilerine yanıt olarak 2021'de yaklaşık %10 oranında artması öngörülüyor.

PETROL VE GAZ YATIRIMLARI PANDEMİ ÖNCESİ SEVİYENİN ALTINDA KALACAK

Bu yıl kömür yatırımları geçen yılki seviyesiyle neredeyse aynı kalarak 91 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek. Petrol ve doğal gaz yatırımlarının ise şirketlerin 2020 şokundan finansal olarak kurtulmasıyla 2021'de yaklaşık %10 artması bekleniyor. Buna rağmen yatırımlar kriz öncesi seviyelerin oldukça altında kalacak.

“TOPARLANMA İYİ AMA EMİSYON HEDEFİ İÇİN YETERSİZ”

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, enerji yatırımında beklenen toparlanmanın iyi bir işaret olduğunu belirterek, “Ancak 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi için çok daha fazla kaynağın harekete geçirilmesi ve temiz enerji teknolojilerine yönlendirilmesi gerekiyor” dedi. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler