1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Küresel petrol talebi bu yıl rekor kıracak

IEA: Küresel petrol talebi bu yıl rekor kıracak

IEA, bu yıl dünya genelinde petrol talep büyümesi tahminini günde 220 bin varil düşürerek 2,2 milyon varil/güne çekti.

IEA: Küresel petrol talebi bu yıl rekor kıracak

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl dünya petrol talebinin tüm zamanların rekoruna çıkacağını ancak zorlu ekonomik koşullar nedeniyle talep artışının önceki tahminlerden az olacağını açıkladı. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl dünya petrol talebinin tüm zamanların rekoruna çıkacağını ama kötüleşen küresel ekonomik görünüm nedeniyle bu yıl artışların bir önceki tahminlerinden bir miktar az olabileceğini bildirdi.  2023 Temmuz ayı raporunu açıklayan IEA, dünya petrol talebinin zorlu ekonomik ortamda baskı altına girdiğini belirterek birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki keskin parasal sıkılaştırmaya atıfta bulundu.  Paris merkezli kuruluş, bu yıl talep büyümesi tahminini 220.000 varil/gün düşürerek 2,2 milyon varil/gün olmasını bekliyor. Buna göre, küresel petrol talebi bu yıl yaklaşık 102 milyon 100 bin varile ulaşacak. Talep artışının yüzde 90'ından fazlasının OECD dışı ülkelerden ve başlıca Çin'den gelmesi bekleniyor.

IEA, 2024’te petrol talebi büyüme tahminini de 1,1 milyon varil/güne çıkardı. Ajans gelecek yıl talebin 103 milyon 229 bin varil/gün olacağını tahmin ediyor. 

KÜRESEL PETROL ÜRETİMİ ARTACAK

Rapora göre, bu yıl küresel petrol üretimi günlük 1 milyon 600 bin varil artışla 101 milyon 500 bin varil olacak. Gelecek yıl ise üretim günlük 1 milyon 200 bin varil artarak 102 milyon 800 bin varile yükselecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler