1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA, küresel petrol talebi büyüme tahminini korudu

IEA, küresel petrol talebi büyüme tahminini korudu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıl küresel enerji arzının bu yıl günde 1,7 milyon varil artmasını beklerken, petrol talebinde günde 1,2 milyon varil artış beklentisini korudu.

IEA, küresel petrol talebi büyüme tahminini korudu

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinde artışın bu yıl ivme kaybedeceğini belirterek, petrol talebi artış tahminini bu yıl değiştirmeyerek günde 1,2 milyon varilde bıraktı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin bu yıl önemli ölçüde daha zayıf bir hızda artmasının beklendiğini, Amerika kıtasındaki üretim artışının ise OPEC ve müttefiklerinin üretim kısıtlamalarına rağmen arzı artırmaya yardımcı olacağını açıkladı.  IEA yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle 2023 yılında günde 2,3 milyon varil olan petrol talebi artış tahminini bu yıl değiştirmeyerek günde 1,2 milyon varilde bıraktı. Toplam talebin günde ortalama 103 milyon varil olması bekleniyor.  

İLK ÇEYREK TALEP ARTIŞ BEKLENTİSİ 1,4 MİLYON VARİL/GÜN

IEA, 2023 yılı son çeyreğinde günde 1,8 milyon varil olan küresel petrol talebi büyümesinin 2024 yılı ilk çeyreğinde yavaşlayarak günde 1,4 milyon varil olmasını bekliyor.

OPEC+ DIŞI ÜLKELERDEKİ ÜRETİM ARZI ARTTIRACAK

IEA ayrıca, OPEC+ grubu dışındaki ülkelerin artan üretiminin petrol arzının bu yıl günde 1,7 milyon varil artarak günde ortalama 103,8 milyon varile yükselmesine yardımcı olmasının beklendiğini kaydetti. Arzın daha önce günde 103,5 milyon varil olacağı tahmin ediliyordu.  

OPEC+ grubu üretiminin bu yıl günlük yaklaşık 90 bin varil artması bekleniyor. OPEC+ grubu dışındaki ülkelerin küresel arza katkısının ise bu yıl günlük yaklaşık 1 milyon 600 bin varil olacağı tahmin ediliyor.

OCAK AYI ÜRETİMDE DÜŞÜŞ

IEA, küresel petrol arzının 2024 yılı Ocak ayında 101 milyon 450 bin varil ile Aralık 2022'den sonraki en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) toplam petrol üretimi ise ocakta günlük 32 milyon 210 bin varil oldu.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler