1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA küresel petrol talebinde düşüş öngörüyor

IEA küresel petrol talebinde düşüş öngörüyor

IEA, yaptırımların Rusya'nın petrol arzında Nisan’da 1,5 milyon varil/gün kayba yol açacağını ve Mayıs'ta bu rakamın ikiye katlanacağını öngörüyor.

IEA küresel petrol talebinde düşüş öngörüyor

Enerji Günlüğü - IEA, 2022 Küresel petrol talebi beklentilerini 260 bin varil düşürerek 99,4 milyon varil/güne indirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bugün yayınladığı aylık raporda Rusya’nın geleneksel petrol müşterilerinin azaldığına ve Rus petrolünün Çin’e ihracında herhangi bir artış işaretinin görülmediğine dikkat çekti. Kuruluş, COVID-19 vakalarındaki artışın Çin'de talebi düşürmesine, OPEC+ üyelerinden gelecek üretim artışlarına ve ABD ile IEA üyelerinin stratejik rezervlerinden yapacakları bugüne kadarki en büyük satışların petrol piyasasında keskin bir arz açığı yaşanmasının önüne geçeceğini de vurguladı. 

Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların ve alıcıların Rus petrolünden kaçınmalarının Rusya'nın petrol arzı üzerindeki tam etkisinin Mayıs ayında görüleceğini savunan IEA, Rusya'nın petrol arzında kaybın Nisan ayında 1,5 milyon varil/güne çıkacağını öngördü. Mayıs ayından itibaren ise piyasadan çekilecek Rus petrol arzı miktarının ikiye katlanarak 3 milyon varil/güne yaklaşacağını savundu. 

IEA, 2022 yılı için küresel petrol talebi tahminini de 260 bin varil/gün düşürerek 99,4 milyon varil/güne indirdi.

KÜRESEL PETROL STOKLARI ART ARDA 14 AY GERİLEDİ

Bugünkü raporunda küresel petrol stoklarının 14 aydır düşmekte olduğunu da belirten IEA, küresel stokların Şubat'ta 2020 sonuna göre 714 milyon varil azaldığını, stok düşüşün yüzde 70'inin OECD üyesi ülkelerde gerçekleştiğini de ifade etti.

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler