1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA küresel petrol talebinin 2030'dan itibaren daralmasını bekliyor

IEA küresel petrol talebinin 2030'dan itibaren daralmasını bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yavaşlayan talep büyümesi ve artan arzın küresel petrol piyasalarını bu on yılda büyük bir fazlalığa doğru yönlendirdiğini açıkladı.

IEA küresel petrol talebinin 2030'dan itibaren daralmasını bekliyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin 2029 yılına kadar zirve yapacağını ve bir sonraki yıl daralmaya başlayacağını öngörüyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), orta vadeli petrol görünümü raporunda, petrol piyasalarının 2030'a kadar rahat bir şekilde tedarik edileceğini öngörüyor. Ajans, 2029 yılına kadar petrol talebindeki artışın 105,6 milyon varil/gün ile plato yapacağını, 2030 yılında ise elektrikli otomobil kullanımının artması, verimliliğin iyileşmesi ve enerji üretiminin petrolden uzaklaşması nedeniyle hafif bir daralma yaşanacağını belirtti. 

IEA PETROL TALEBİ BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

IEA, gelişmiş ülkelerdeki durgun tüketimi gerekçe göstererek 2024 petrol talebi büyüme tahminini 100.000 varil/gün azaltarak 960.000 varil/gün'e düşürürken, 2025 yılında talebin 1 milyon varil/gün büyüyeceğini öngördü. Önceki raporda talebin 2024 yılında 1,1 milyon ve 2025'de 1,2 milyon varil/gün büyüyeceği tahmin ediliyordu. 

ARZ TALEBİ GERİDE BIRAKACAK

IEA, petrol arz kapasitesinin ise on yılın sonuna kadar talebi büyük ölçüde geride bırakacağını tahmin ediyor. IEA raporunda arz kapasitesinin 2030 yılına kadar günde yaklaşık 114 milyon varil/güne ulaşacağını ya da öngörülen talebin tam 8 milyon varil/gün üzerinde olacağını öngörüyor. Emekli Büyükelçi Mithat Rende: Petrol talebi 2030'a kadar artmaya devam eder. HABERİ okumak için TIKLAYINIZ

“ON YILDA BÜYÜK BİR ARZ FAZLASI ORTAYA ÇIKTI”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, yaptığı açıklamada, “En son verilere dayanan bu raporun tahminleri, bu on yılda büyük bir arz fazlasının ortaya çıktığını gösteriyor ve petrol şirketlerinin iş stratejilerinin ve planlarının meydana gelen değişikliklere hazırlıklı olduğundan emin olmak isteyebileceklerini gösteriyor” dedi.