1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA petrol üretiminin düşürülmesinden umutlu değil

IEA petrol üretiminin düşürülmesinden umutlu değil

Enerji Günlüğü - IEA, OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin koordineli şekilde petrol üretimi kısmak için anlaşmalarının çok düşük olasılık olduğunu...

IEA petrol üretiminin düşürülmesinden umutlu değil

Enerji Günlüğü - IEA, OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin koordineli şekilde petrol üretimi kısmak için anlaşmalarının çok düşük olasılık olduğunu bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı aylık raporda, OPEC'in petrol üreiminin Ocak ayında 280 bin varil/gün artarak 32,63 milyon varil/güne yükseldiğine işaret ederek OPEC ile OPEC üyesi olmayan ülkelerin koordineli şekilde üretimi kısmak için anlaşmalarının çok düşük olasılık olduğunu bildirdi.

Raporda OPEC'in üretiminde artışa katkının İran, Irak ve Suudi Arabistan'dan geldiği belirtilerek, İran'ın üretiminin 80 bin varil/gün, Suudi Arabistan'ın üretiminin 70 bin varil/gün ve Irak'ın üretiminin 50 bin varil/gün arttığı bilgisi verildi.

Raporda, "OPEC ve OPEC üyesi olmayan üretici ülkelerin üretimin kısılması konusunda bir anlaşmaya varacakları yönünde sürekli olarak gündemde tutulan spekülasyonun, sadece bir spekülasyon olarak kalması olasılığı yüksek. Üretimi tek başına veya diğer üreticiler ile birlikte kısıp kısmama OPEC'in vereceği bir karar. Ancak koordineli bir üretim kısıntısı olasılığını çok düşük görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

OPEC DIŞI PETROL ÜRETİMİ AZALACAK

IEA raporunda, 2016 yılında arzın hala talebi aşmasının beklendiği ifade edilirken, OPEC dışı üreticilerin arzında bu yıl 600 bin varil/gün düşüş beklendiği de belirtildi.

Raporda, OECD üyesi ülkelerin ticari petrol stoklarının Ocak ayında 7,6 milyon varil artarak 3 milyar 12 milyon varile ulaştığı da ifade edildi.

2016 YILI TAHMİNLERİ

2016 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini 1,17 milyon varil/güne indiren IEA, 2015'te talepte artışın son 5 yılın en yüksek seviyesi olan 1,6 milyon varil/gün seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

OPEC petrolü için 2016 yılı talep tahminini 100 bin varil/gün düşürerek 31,7 milyon varile indirdi.

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler