1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Türkiye`nin 90 gün yetecek petrolü var

IEA: Türkiye`nin 90 gün yetecek petrolü var

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık olarak düzenli bir şekilde yayınladığı petrol pazarı raporuna göre Ağustos sonu...

IEA: Türkiye`nin 90 gün yetecek petrolü var

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) aylık olarak düzenli bir şekilde yayınladığı petrol pazarı raporuna göre Ağustos sonu itibariyle Türkiye’nin stoklarında toplam 62 milyon varil petrol yer alıyor. Bu stok miktarı, olağan tüketim alışkanlıklarının devam etmesi durumunda Türkiye’ye 90 gün yetecek boyutta.

Ayrıca Türkiye dünya petrol ligine ise günde 47 bin varil petrol üretimi ile katkıda bulunuyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın Ağustos raporuna göre dünyada günlük 91.3 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirilmekte. Yani Türkiye dünya petrol üretiminin yaklaşık onbinde 5’ini gerçekleştiriyor.

Ancak Türkiye’nin coğrafik konumu itibariyle Azeri ve Irak petrolünün dış pazarlara açılmasında önemli bir köprü görevi görmesi, petrol üretiminden ziyade taşıdığı petrol ile öne çıkıyor. BOTAŞ verilerine göre Türkiye topraklarındaki boru hatlarından 2012 yılında yaklaşık 420 milyon varil petrol akmıştı. Günlük bazda ise Türkiye’nin Bakü Tiflis Ceyhan’dan ve sürekli tam randımanlı çalışmasa da Kerkük Yumurtalık boru hatlarından günde ortalama 1.15 milyon varil petrol akıyor. Bu da günlük bazda dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 1.25’inin Türkiye’den geçtiğini gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler