1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Üçüncü çeyrekte petrol stoklarında büyük düşüş yaşanacak

IEA: Üçüncü çeyrekte petrol stoklarında büyük düşüş yaşanacak

IEA, 2021 yılı üçüncü çeyreğinin petrol stoklarında son 10 yılda görünen en büyük düşüşün yaşandığı dönem olacağını öngörüyor. 

IEA: Üçüncü çeyrekte petrol stoklarında büyük düşüş yaşanacak

Enerji Günlüğü - IEA, 2021 yılı üçüncü çeyreğinin petrol stoklarında son 10 yılda görünen en büyük düşüşün yaşandığı dönem olacağını öngörüyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı aylık raporda, OPEC+'nın Ağustos ayı için üretim kısıntısını hafifletme konusunda anlaşmaya varamamasının petrol piyasasında yatırımcıların hem yetersiz arz hem de arz fazlalığı endişelerini bir arada yaşamalarına yol açığını bildirdi. Ajans, 2021 yılı üçüncü çeyreğinde küresel petrol stoklarında erimenin son 10 yılda görünen en büyük düşüş olacağını vurguladı. 

HAZİRAN’DA KÜRESEL PETROL ARZI VE TALEBİ ARTTI

Rapora göre 2021 yılı Haziran ayında küresel petrol talebi günde 3,2 milyon varil artarak 96,8 milyon varil/gün oldu. Küresel petrol arzı ise günde 1,1 milyon varil artarak 95,6 milyon varil/gün oldu. 

2021 yılı için petrol talebi büyüme tahminini 5,4 milyon varil/gün olarak koruyan IEA, 2022 için talepte büyüme beklentisini ise 100 bin varil/gün azaltarak 3 milyon varil/güne indirdi. Günlük 99 milyon 500 bin varil olarak tahmin ettiği 2022 petrol talebinde ise günlük 37 milyon 200 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin başı çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 31 milyon 200 bin varille Amerika kıtası ve 14 milyon varille Avrupa izleyecek.

2021 yılında OPEC dışı petrol arzında artış beklentisinin 60 bin varil/gün artırarak 770 bin varil/güne çıkaran IEA, 2022 için beklentisini 1,6 milyon varil/gün artış olarak korudu.

IEA ayrıca yüksek akaryakıt fiyatlarının enflasyonu ateşleyebileceğine ve kırılgan ekonomik toparlanmaya zarar verebileceğine de dikkat çekti. 

BELİRSİZLİK KİMSENİN YARARINA DEĞİL

OPEC+ belirsizliğin sürmesi halinde petrol piyasasında oynaklığın devam edeceğini öngören IEA, oynaklığın ne üreticilerin ne de tüketicilerin çıkarına olmadığını vurguladı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) raporda, OPEC+ üyelerinin arz konusunda bir anlaşmaya varamamalarının kısa vadede petrol arz açığının derinleşmesine yol açabileceği endişelerini yarattığını kaydetti. Bununla birlikte petrol piyasasının geçtiğimiz yıllarda yaşanan fiyat savaşını da aklından çıkaramadığına işaret eden IEA, OPEC+'da anlaşmazlığın petrolde bir pazar savaşına yol açması olasılığının piyasanın üzerinde bir tehdit olduğunu da belirtti.

Enerji Günlüğü

Etiketler : , , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler