1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Yenilenebilirde iklim hedefleri yakalanabilir

IEA: Yenilenebilirde iklim hedefleri yakalanabilir

2023 yılında Dünya genelinde devreye alınan yenilenebilir enerji kapasitesi 510 bin MW ile bir önceki yıla göre yüzde 50 artış kaydetti. Kapasite artışının yüzde 75'i ise güneş enerjisinden sağlandı.

IEA: Yenilenebilirde iklim hedefleri yakalanabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar bugünkü seviyesine göre 2,5 katına çıkacağını öngörüyor.  

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün açıkladığı Yenilenebilir 2024 raporunda, geçen yıl yenilenebilir enerji kullanımında yaşanan hızlı artışın dünyayı 2030 yılına kadar küresel kapasiteyi üç katına çıkarma hedefine yaklaştırdığını açıkladı. 

IEA yayınladığı son raporunda, Dünya, 2023'te bir önceki yıla göre %50 artışla 510 gigawatt'lık tarihi bir yenilenebilir enerji kapasitesi ekledi. Son yirmi yılın bu en hızlı büyüme oranı, yenilenebilir enerjiye yönelik 2030 hedefinin gerçekleştirilebileceğini ortaya koydu. 

Mevcut piyasa koşulları ve mevcut politikalar altında kapasitenin 2028 yılına kadar 7.300 GW'a ulaşacağı belirtildi. Bu büyüme hızı, küresel kapasitenin 2030 yılına kadar mevcut seviyelerden 2,5 kat hızlanmasını sağlayacak. Mevcut politikalar ve piyasa eğilimleri altında, küresel yenilenebilir kapasitenin 2030 yılına kadar 2,5 kat daha yüksek olması bekleniyor; bu, COP28'in üç katına (11 bin GW) çıkma hedefini yakalayamasa da çok da uzağında değil. IEA, hedefin yakalanabilmesi için yatırımların hızlanması gerektiğine vurgu yapıyor. 

“EN BÜYÜK ZORLUK GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERİN FİNANSMANI”

IEA Başkanı Fatih Birol bu duruma dikkat çekerek, “Bu, COP28'deki hedef için yeterli değil ancak bu hedefe yaklaşıyoruz ve hükümetler bu arayı kapatmak için gereken araçlara sahip. Şu anda kara rüzgar ve güneş enerjisi dünyanın neredeyse her yerinde yeni fosil yakıt santrallerinden daha ucuz. Bu kaynaklar, birçok ülkedeki mevcut fosil yakıt santrallerinden de daha ucuz. Bana göre uluslararası toplum için en büyük zorluk, gelişmekte olan ekonomilerde yenilenebilir enerji projelerine hızla finansman sağlanması ve kapasitenin artırılması. Bu ülkelerin birçoğu yeni enerji ekonomisinde geride kalıyor. Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılmasında başarıya ulaşılması, bu ülkelerde söz konusu zorlukların aşılmasına bağlı olacak” dedi.

ARTIŞIN %95’İ GES VE RESLERDEN

Bu artışın yüzde 95'inin güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanması bekleniyor. Dahası, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde en büyük kaynak olan kömürü 2025 itibarıyla geride bırakacağı tahmin ediliyor.

KAPASİTE ARTIŞINDA LİDER ÇİN

Yenilenebilir kapasite artışları Avrupa, ABD ve Brezilya'da rekor seviyelere ulaştı, ancak ana itici güç, 2022'de tüm dünyanın yaptığı kadar güneş fotovoltaiği kuran Çin'deki büyüme olmaya devam etti. IEA, Çin'in 2023 yılında güneş enerjisi kapasitesini iki katından fazla artırdığını ve rüzgar enerjisi kapasitesinin bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında arttığını tahmin ediyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler