1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Yenilenebilirin payı on yılda yüzde 50’ye yaklaşacak

IEA: Yenilenebilirin payı on yılda yüzde 50’ye yaklaşacak

Enerji dünyasının 2030 yılına kadar önemli ölçüde değişeceğini öngören IEA, yollarda neredeyse 10 kat daha fazla elektrikli otomobil olacağını tahmin ediyor.

IEA: Yenilenebilirin payı on yılda yüzde 50’ye yaklaşacak

Enerji Günlüğü - IEA, mevcut politikalarla yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik kaynakları arasındaki payı bugün %30 civarındayken 2030’a kadar %50'ye yaklaşacağını açıkladı.

Bugün yayınlanan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2023 raporunda sadece günümüz politikaları dikkate alındığında dahi, enerji dünyasının 2030 yılına kadar önemli ölçüde değişeceğine dikkat çekiliyor. Rapora göre kömür, petrol ve gaza yönelik küresel talepte bu on yıl içinde zirve görülecek ve düşüşler başlayacak; bu durum, bugünkü politikalara dayalı bir WEO senaryosunda (STEPS) ilk kez gerçekleşiyor.

Sadece mevcut politikalara dayanarak, IEA 2030 yılı için şunları öngörüyor:

- Dünya çapında yollarda neredeyse 10 kat daha fazla elektrikli otomobil olacak.

- Solar paneller, şu anda tüm ABD elektrik sisteminin ürettiğinden daha fazla elektrik üretecek. On yılın sonunda, dünyanın yılda 1200 gigawatt'tan (GW) fazla güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacağı, ancak 2030'da sadece 500 GW'lık bir üretim gerçekleştireceği öngörülüyor.

- Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik kaynakları arasındaki payı %50'ye yaklaşacak. yenilenebilir enerjinin payı bugün %30 civarında.

- Yenilenebilir enerji kaynakları, yeni eklenecek enerji üretim kapasitesinin %80'ine katkıda bulunacak ve güneş enerjisi tek başına bu genişlemenin yarısından fazlasını oluşturacak.

- Isı pompaları ve diğer elektrikli ısıtma sistemleri dünya genelinde fosil yakıtlı kazanları geride bırakacak.

- Yeni açık deniz rüzgar projelerine, yeni kömür ve gaz santrallerinden üç kat daha fazla yatırım yapılacak.

- Fosil yakıtların küresel enerji arzındaki on yıllardır %80 civarında seyreden payı 2030 yılına kadar %73'e düşecek. Küresel enerji kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonları 2025'e kadar zirve yapacak.

HÜKÜMETLER SÖZLERİNİ TUTARSA TEMİZ ENERJİDE İLERLEME HIZLANACAK 

Tüm bu artışlar sadece dünya genelindeki hükümetlerin mevcut politika düzenlemelerine dayanıyor. Eğer ülkeler ulusal enerji ve iklim taahhütlerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirirlerse, temiz enerji alanındaki ilerleme daha da hızlanacak. Bununla birlikte, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlama hedefini canlı tutmak için daha da güçlü önlemlere ihtiyaç duyulacak.

“ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

"Temiz enerjiye geçiş dünya çapında gerçekleşiyor ve bu durdurulamaz. Bu bir 'eğer' sorusu değil, sadece 'ne kadar yakında' sorusu - ve ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi," diyen IEA İcra Direktörü Fatih Birol, hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkalarında durmaları gerektiğini kaydetti. Birol, "Her ülkenin kendi yolunu bulması gerekiyor, ancak temiz enerji geçişlerini hızlandırmak için uluslararası işbirliği çok önemli" dedi. "Özellikle emisyonların azalma hızı, büyük ölçüde dünyanın hızla büyüyen ekonomilerinin artan enerji talebini karşılamak için sürdürülebilir çözümleri finanse etme becerimize bağlı olacaktır. Tüm bunlar, işbirliği ve yardımlaşmadan geri adım atmanın değil, bunları iki katına çıkarmanın hayati önemine işaret ediyor” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler