1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA’dan enerjide karbon salımı uyarısı

IEA’dan enerjide karbon salımı uyarısı

Enerji kaynaklı küresel karbon salımının bu yıl yüzde 5 civarında artmasını bekleyen IEA, iklim için sürdürülebilirlik uyarısında bulundu.

IEA’dan enerjide karbon salımı uyarısı

Enerji Günlüğü - Enerji kaynaklı küresel karbon salımının bu yıl yüzde 5 civarında artmasını bekleyen IEA, iklim için sürdürülebilirlik uyarısında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı yayınladığı Küresel Enerji Değerlendirmesi 2021 raporunda, enerji kaynaklı küresel CO2 emisyonlarının bu yıl yaklaşık % 5 artacağını öngörerek, pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın iklim için "sürdürülebilir olmaktan başka her şey" olabileceği uyarısında bulundu. IEA, karbon salımının bu yıl pandemi sonrası ekonomik toparlanma ve elektrik üretiminde kömür kullanımının artmasına bağlı olarak 2020 yılına göre 1,5 milyar ton artarak 33 milyar ton seviyesine çıkacağını öngördü. Bu, son 10 yıl içindeki en büyük artış olacak.

IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı değerlendirmede, “Bu, Covid krizi sonrası ekonomik iyileşmenin şu anda iklimimiz için sürdürülebilir olmaktan başka her şey olduğuna dair korkunç bir uyarıdır” ifadesini kullandı.

KÖMÜR KULLANIMININ ARTMASI ETKİLİ 

Birol yaptığı değerlendirmede, bu yıl karbon salımında artış beklentisinde enerji sektöründe kömür kullanımının artmasının etkili olduğunu, özellikle Asya'da kömür kullanımının yükseldiğini belirtti.

Enerji üretiminden karbon salımı 2020 yılında COVID-19'un yarattığı ekonomik krizin etkisi ile yüzde 5,8 azalarak 31,5 milyar tona gerilemişti. 2019 yılında ise karbon salınımı 33,4 milyar ton seviyesindeydi. 

Raporda, küresel enerji talebinin gelişmekte olan ekonomilerin öncülüğünde 2021 yılında % 4,6 artarak 2019 seviyelerinin üzerine çıkacağı öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler