1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA’dan enerjide metan gazı salımı uyarısı

IEA’dan enerjide metan gazı salımı uyarısı

IEA, global petrol ve gaz üretiminde ortaya çıkan metan gazı salımının 2020’de %10 azaldığını ancak bunun koronavirüs salgını etkisiyle gerçekleştiğini açıkladı.

IEA’dan enerjide metan gazı salımı uyarısı

Enerji Günlüğü - IEA, global petrol ve gaz üretiminde ortaya çıkan metan gazı salımının 2020’de %10 azaldığını ancak bunun koronavirüs salgını etkisiyle gerçekleştiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), global petrol ve gaz üretiminde ortaya çıkan metan gazı salımının, petrol üretiminin azalmasının etkisi ile 2020 yılında yüzde 10 düştüğünü bildirdi. IEA verilerine göre 2020 yılında petrol ve gaz üretiminden kaynaklanan metan gazı salımı 70 milyon ton oldu. Ayrıca IEA analizine göre metan sızıntılarını önleme maliyetleri genellikle yakalanan ilave gazı ile ödenebiliyor.

IEA'nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosun'a göre enerji sektörünün metan salımının 2025'e kadar 50 milyon tonun ve 2030'a kadar 25 milyon tonun altına indirilmesi gerekli.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ ÇALIŞMALAR DEĞİL KORONAVİRÜS

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bunun iyi bir haber olduğunu belirtti. Ancak düşüşün sebebinin salımları durdurma çabalarından çok koronavirüs salgınının üretimi yavaşlatması olduğuna dikkat çekti. “Bu emisyonlar gereksiz ve kabul edilemez” ifadesini kullanan Birol, metan gazının CO2'den çok daha güçlü bir sera gazı olduğunu ve küresel ısınmada rolünün büyük olduğunu belirtti. 

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Birol ayrıca 2020'deki küresel petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının, genel olarak AB'nin tamamındaki enerjiyle ilgili tüm CO2 emisyonlarına eşdeğer olduğunu kaydederek, “Şirketler, hükümetler ve düzenleyici kurumlar, küresel ekonomi Covid krizinden kurtulurken metan emisyonlarında yeniden artışı önlemek için acil önlem almalıdır” dedi. 

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler